Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ενότητα Πολιτών: Τέσσερις λόγοι για το «όχι»

Εικόνα του άρθρου Ενότητα Πολιτών: Τέσσερις λόγοι για το «όχι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/01/2021, 17:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών αποφάσισε στην τελευταία της συνεδρίαση να «ανανεώσει» τη συνεργασία της με την εταιρία Enact για την αποκομιδή απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδας, όπως και σε κάποιες περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων, για ένα χρονικό διάστημα 2+2 μήνες. Η συνεργασία αυτή παίρνει τη μορφή της απευθείας ανάθεσης, μέσω των διευκολύνσεων που παρέχουν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για την πανδημία, και όχι του διαγωνισμού.

Κατά την επίμαχη συνεδρίαση της επιτροπής, η παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» καταψήφισε το θέμα. Σε κείμενό του, που κατέθεσε γραπτώς στην επιτροπή, ο Θωμάς Γιωτίτσας καταθέτει τους τέσσερις λόγους που η παράταξή του είπε «όχι», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να μπει σε καμία διαδικασία «αυτονόητης απάντησης στα παραπλανητικά και διχαστικά ψευτοδιλήμματα της δημοτικής αρχής για το αν επιθυμούμε μια καθαρή πόλη ή όχι».

Πρώτος λόγος: Η «Ενότητα Πολιτών» και ο Θωμάς Γιωτίτσας θυμίζουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια από τη δημοτική αρχή για αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας, όπως είχε δεσμευτεί από τον Οκτώβριο του 2019, κατά την τότε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάθεση σε ιδιώτες της αποκομιδής των απορριμμάτων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

Δεύτερος λόγος: Σύμφωνα με το κείμενο, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως ενέργεια στον 1,5 χρόνο διοίκησης του Δήμου για την άκρως αναγκαία ανανέωση του γηρασμένου και ανεπαρκούς ποσοτικά στόλου των απορριμματοφόρων οχημάτων. Ο κ. Γιωτίτσας παραπέμπει στην πρόταση της παράταξης για προμήθεια  4 νέων απορριμματοφόρων μέσω των ανταποδοτικών εσόδων, προμήθεια η οποία μετατοπίστηκε στο ΕΣΠΑ.

Τρίτος λόγος:  Η παράταξη αναφέρει ότι υπήρχε επαρκής χρόνος για την προκήρυξη νέου ανοικτού διαγωνισμού που θα διασφάλιζε τη μεγαλύτερη συμμετοχή και δυνητικά μεγαλύτερη έκπτωση. Όπως αναφέρεται, η τρέχουσα σύμβαση ήταν γνωστό ότι έληγε στις 12 Φεβρουαρίου 2021 και άρα η δημοτική αρχή είχε τον χρόνο να προετοιμάσει τον νέο διαγωνισμό. «Με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης που επιλέγετε, επικαλούμενοι για ακόμη μια φορά τις ‘ευεργετικές’ διατάξεις λόγω την πανδημίας, αναιρείτε τις επανειλημμένες δηλώσεις του ίδιου του κ. Δημάρχου, μετά την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού, περί διαφάνειας και προάσπισης των συμφερόντων του Δήμου. Αλήθεια, τώρα καταλάβατε ότι οι διαγωνισμοί είναι χρονοβόρες διαδικασίες;» επισημαίνεται.

Τέταρτος λόγος: Η παράταξη επανέρχεται στο ζήτημα του κόστους. Όπως αναφέρει, η τιμή των 51,30 ευρώ τον τόνο είναι εξαιρετικά υψηλή, και αυξημένη κατά 20%-30% από την τιμή που είχε εισηγηθεί η Υπηρεσία Καθαριότητας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Οκτωβρίου του 2019 όπως και από την τιμή που πλήρωνε ο Δήμος, κατά την προηγούμενη δημαρχιακή θητεία, για τις Δημοτικές Ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back