Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τέλος τα δημοτολόγια, στη θέση τους «μητρώο πολιτών»

Εικόνα του άρθρου Τέλος τα δημοτολόγια, στη θέση τους «μητρώο πολιτών»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/07/2017, 02:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το δρόμο για τη Βουλή πήρε το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 140 άρθρα που αφορούν διάφορες δραστηριότητες Δήμων και Περιφερειών.

Μια από τις σημαντικότερες διατάξεις του, είναι ότι ουσιαστικά καταργούνται τα δημοτολόγια όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα και αντικαθίστανται με το «μητρώο πολιτών». Πρακτικά, πρόκειται για το σχέδιο ψηφιοποίησης των δημοτολογίων και την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο αλλαγών, πράξεων κ.λπ.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα, ξεχωρίζει η άρση του πληθυσμιακού ορίου στις αντιμισθίες των αντιδημάρχων. Επίσης, προβλέπεται η αποζημίωση για παρακολούθηση μέχρι 4 συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου για τους συμβούλους που μένουν πάνω από 10 χλμ από την έδρα του Δήμου. Καθορίζονται επίσης τα οδοιπορικά για περιφερειακούς συμβούλους και αντιπεριφερειάρχες, σύμφωνα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις που καλύπτουν. Για τις Περιφέρειες, επανέρχεται η πρόβλεψη του νόμου του 2010 για δύο δημοσιογράφους, με θητεία ίση με αυτή του περιφερειάρχη.

Ο νέος νόμος προβλέπει ακόμα ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο ειδικών συμβούλων και ειδικών-επιστημονικών συνεργατών περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαχών με την άσκηση της δικηγορίας. Οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν μεν ασυμβίβαστο, αλλά ουσιαστικά δίνεται το δικαίωμα στα περιφερειακά συμβούλια να το άρουν με απόφασή τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back