Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τελικό βήμα για τα σκουπίδια των 2+2 μηνών

Εικόνα του άρθρου Τελικό βήμα για τα σκουπίδια των 2+2 μηνών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/06/2020, 17:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από 15 ημέρες, η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών ενέκρινε την παραχώρηση σε ιδιώτες της αποκομιδής απορριμμάτων από τις Δημοτικές Ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδας και τις περιοχές: Μάρμαρα, Σταυράκι, Καρδαμίτσια, Νεοχωρόπουλο και Εξοχή της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων, για 2+2 μήνες. Για να βγει το καλοκαίρι… καθαρό.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, για την υλοποίηση της απόφασης αυτής και την προκήρυξη του διαγωνισμού χρειάστηκε και συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου (διά περιφοράς), προκειμένου να εγκριθεί η αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Η συνεδρίαση έγινε σήμερα, και το θέμα «πέρασε» με 28 θετικές ψήφους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημαρχείου, από τη συνεδρίαση απείχαν οι παρατάξεις «Πολίτες για την Ανατροπή» και «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ από την ψηφοφορία απείχαν η «Ενότητα Πολιτών» και η «Αριστερή Παρέμβαση».

Ο διαγωνισμός θα αφορά την αποκομιδή 1000 τόνων απορριμμάτων (τον μήνα) για χρονικό διάστημα δύο μηνών με τον Δήμο να διατηρεί το δικαίωμα προαίρεσης κατά 50% ως προς τις ποσότητες και με δυνατότητα χρονικής παράτασης μέχρι δύο μήνες. Ο μειοδότης θα παρέχει υπηρεσίες κατά προτεραιότητα στις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας, Μπιζανίου και Ιωαννίνων, όπως σημειώνεται. Για δύο μήνες, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 133.000 ευρώ (με ΦΠΑ).

Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ Θ. ΜΠΕΓΚΑ

Με ανακοίνωσή της, η παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα, αναφέρει ότι συμμετείχε στη συνεδρίαση, «διασφαλίζοντας την απαρτία ώστε να ληφθεί η απόφαση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού που αφορά τη χρηματοδότηση της επικουρικής υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων για ορισμένο, μικρό διάστημα από ιδιώτη, διότι θεωρεί πως στην παρούσα φάση προέχει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ο ευπρεπισμός του Δήμου, καταστάσεις οι οποίες τέθηκαν εκτός ελέγχου με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής».

Η παράταξη προσθέτει δε ότι, αν και είναι σύμφωνη με την ολιγόμηνη συνδρομή ιδιώτη στην καθαριότητα, λόγω και των συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την πανδημία, έχει δύο σοβαρές επιφυλάξεις που την οδήγησαν στην αποχή από την ψηφοφορία του θέματος (όπως είχε γίνει και στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής πριν από 15 ημέρες)

Ποιες είναι οι επιφυλάξεις; Καταρχάς, η παράταξη θέτει το ζήτημα των όρων δημοπράτησης του διαγωνισμού, με την υποσημείωση ότι «αυτοί δεν προστατεύουν τα συμφέροντα του Δήμου». Επιπλέον σημειώνει ότι μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή δεν κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στο οποίο θα αποτυπώνονται οι σημερινές δυνατότητες της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου, «ώστε να αξιολογήσουμε τις πιθανές συμπληρωματικές ανάγκες» όπως αναφέρεται.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back