Oikonomou pisoi
ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ

Τελικά, τι ώρα είναι;

Εικόνα του άρθρου Τελικά, τι ώρα είναι;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/09/2018, 20:45
ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ

Πριν από λίγες μέρες, η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της ΕΕ που πήραν (ηλεκτρονικά) μέρος στο σχετικό δημοψήφισμα μέχρι 16 Αυγούστου, ζήτησε να μην επιστρέψουμε στην «κανονική» ώρα, τη χειμερινή δηλαδή.

Ωστόσο, το θέμα είναι κάπως πιο περίπλοκο και δεν λύνεται με… μια λιγότερη ώρα ύπνο για πάντα, έτσι απλά. Η Ισπανία για παράδειγμα, πρότεινε να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας δύο φορές το χρόνο, αλλά κάθε χώρα να διαλέξει αυτή την ώρα και τη ζώνη ώρας στην οποία θα πορεύεται στο εξής. Αυτό, μοιάζει πιο λογικό.

Οι γερμανοί πολίτες συμμετείχαν περισσότερο από όλους, αμέσως μετά οι Αυστριακοί και οι Λουξεμβούργιοι. Αντίθετα, οι Έλληνες πήρανε μέρος σε ποσοστό 0.34%. Γενικά, ήταν μια απόφαση που πάρθηκε κυρίως στο βορρά και φανερώνει σε ένα βαθμό την προβληματική των γενικών, διακρατικών δημοσκοπήσεων. Άλλα πράγματα θέλουν οι βόρειοι, άλλα οι νότιοι.

Στο ερωτηματολόγιο, η ερώτηση είχε να κάνει με την κατάργηση της αλλαγής για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή την παραμονή των αλλαγών από καλοκαιρινή σε χειμερινή ώρα.

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ όμως, όπως κάνει συνήθως για τα περισσότερα πράγματα, έσπευσε να θέσει τελειωτικά το ζήτημα της παραμονής στη θερινή ώρα. Ωστόσο, η απόφαση θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το πιο πιθανό είναι εκεί η πρόταση να λέει «κατάργηση της αλλαγής ώρας» και όχι υποχρεωτική διατήρηση της θερινής ή της χειμερινής, για όλα τα κράτη της Ε.Ε.

Προς το παρόν πάντως, η Ένωση δεν έχει ανακοινώσει τα ακριβή αποτελέσματα του «δημοψηφίσματος»

Η αλλαγή ώρας χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου. Η Αυστροουγγρική αυτοκρατορία ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που εφάρμοσε το «Σόμερζαϊτ», τη θερινή ώρα δηλαδή, στις 30 Απριλίου 1916, ως ένα μέτρο εξοικονόμησης καύσιμης ύλης κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έκτοτε, με αυτή την αιτιολογική βάση, το μέτρο υιοθετήθηκε σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο, ειδικά στην Ευρώπη, αλλά και στη Νότια Αμερική.

Η Αυστρία για παράδειγμα, εφάρμοσε και κατάργησε το μέτρο… τέσσερις φορές μέσα σε εκατό χρόνια, ενώ η Χιλή άλλαζε ώρα για εβδομήντα χρόνια, την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου και την πρώτη του Απριλίου.

Τόσο αυτή, όσο και αρκετές άλλες χώρες όμως, κατάργησαν το μέτρο. Μια πρόσφατη σχετικά άρνηση με δημοψήφισμα, έγινε στην Αυστραλία το 2009, όπου οι κάτοικοι αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τη θερινή ώρα. Μάλιστα, γύρω από το δημοψήφισμα έγινε ολόκληρη προεκλογική εκστρατεία, με επιχειρήματα υπέρ και κατά και σε κάποιες περιπτώσεις, ένταση, ειδικά από αγρότες.

Πίσω όμως στην Ευρώπη, το ερώτημα παραμένει, έχοντας κάποιες σίγουρες πτυχές πάντως: Τι θα κάνουμε με την ώρα σε δύο μήνες από τώρα; Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τότε θα πρέπει να επιλέξουμε ποια θα κρατήσουμε, όπως έχουνε κάνει ήδη, εδώ και καιρό, χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία, η Ισλανδία κ.α.


ΣΧΟΛΙΑ
Τάκης
Στη Δυτική Ελλάδα, Γιάννενα, Αρτα, Κέρκυρα, Αγρίνιο κλπ, ηδη είμαστε μια ώρα μπροστά, για να συμβαδίζουμε με το χρόνο της Αθήνας. Το καλοκαίρι από Μάιο μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου νυχτώνει για τα καλά στις 10-10.30 (με τη θερινή). Αφόρητη ζέστη μέχρι αργά τη νύχτα δηλαδή.Πότε ξεκουραζόμαστε, πότε κοιμόμαστε? Ποτέ. Συνεχώς άυπνοι και αργοπορημένοι 7 μήνες το χρόνο. Τουλάχιστον περιμέναμε την επιστροφή στην κανονικη ώρα για 5 μήνες ωστε να συνέλθουμε. Αν παραμείνουμε μονίμως στη θερινή ώρα (την λανθασμένη) θα νυχτώνει ακόμη και το Φεβρουάριο στις 8.30 το βράδυ, από Νοέμβρη μέχρι Γενάρη θα ξημερώνει στις 9.30. Δε χρειαζόμαστε ούτε ηλιο του μεσονυκτίου το καλοκαίρι ούτε παγωνιά μέχρι τις 12 το μεσημερι το χειμώνα. Η ώρα που αντιστοιχεί στην Ελλάδα είναι GMT+2 (η κανονική/χειμερινή). Η GMT+3 είναι ανωμαλία, διαταράσσει το βιολογικό κύκλο μας. Εχουμε ήδη αρκετές ώρες ηλιοφάνειας και ζέστης το καλοκαίρι, με την κανονική μας ώρα. Δε χάνουμε τιποτε αν επιστρέψουμε σ αυτή. Όσοι υποστηρίζουν τη θερινή χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες,αλλά και τη γεωγραφική μας θέση, να κόψουν το πολύ φέισμπουκ, τους χαλάει.Εδώ δεν είναι ούτε Μόσχα ούτε Βαγδάτη για να έχουμε την ώρα τους όλο το χρόνο. Ειμαστε 2000 χιλιόμετρα δυτικά, χρειαζόμαστε την κανονική μας ώρα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back