Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 8-07-2020, 16:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μερικά επιπλέον στοιχεία έδωσε ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης, για το οποίο η δημοτική αρχή βρίσκεται σε συνεχές «στενό μαρκάρισμα» από την αντιπολίτευση, για τη σκοπιμότητα και τα «κρυφά» του σημεία.

Πέραν της προφανούς υποβάθμισης του δημοτικού συμβουλίου και του αποφασιστικού του ρόλου, το έργο έχει αντιμετωπίσει ιδιαίτερη κριτική για τη σκοπιμότητα και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Ο κ. Βάββας επανέλαβε ότι «ο Δήμος και οι πολίτες δεν θα έχουν την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση τόσο στην φάση ωρίμανσης του έργου όσο και στην φάση κατασκευής και συντήρησης».

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βάββας, έχουν ως εξής (από την προεργασία που έγινε από τον τεχνικό σύμβουλο της Περιφέρειας»

  • Στον Δήμο υπάρχουν 17.624 λαμπτήρες εκ των οποίων μόνο οι  763 είναι led.
  • Με την ολοκλήρωση του έργου η εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι κατ’ ελάχιστον 62%
  • Η σημερινή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο Δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται σε 12,2 εκατομμύρια κιλοβατώρες ανά έτος και η δαπάνη φτάνει στο 1,9 εκατομμύρια.
  • Μετά την αναβάθμιση του δικτύου η κατανάλωση ενέργειας εκτιμάται στα 4,5 εκατομμύρια κιλοβατώρες ανά έτος και η δαπάνη προς τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος στις 734 χιλιάδες.
  • Στα 12 χρόνια λειτουργίας του έργου, η εξοικονόμηση της δαπάνης ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέλθει στα 15,4 εκατομμύρια, ενώ το αντίστοιχο ύψος της εξοικονόμησης δαπανών συντήρησης του δικτύου θα φτάσει στο 1,7 εκατομμύρια.
  • Ο επιμερισμός επί της εξοικονόμησης κόστους ενέργειας – ελάχιστα εκτιμώμενος - θα είναι 25% για τον Δήμο και 75% για τον ιδιώτη που έχει κατασκευάσει με ίδια κεφάλαια το έργο και θα έχει την ευθύνη της συντήρησης.
  • Το καθαρό όφελος, πάντα σύμφωνα με τον κ. Βάββα, για τον Δήμο Ιωαννιτών, υπολογίζεται στα 5,5 εκατομμύρια για τα δώδεκα χρόνια.

Τέλος, ο κ. Βάββας υποσχέθηκε μείωση ανταποδοτικών τελών για τους πολίτες, με αυτά τα δεδομένα.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα