Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 16-03-2019, 15:47
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Μπορεί σήμερα το ποδήλατο να προωθείται ως εναλλακτικό μέσο μεταφοράς και ως ένα συστατικό του κεφαλαίου «ποιότητα ζωής» και οι αστικές πολιτικές να επιδιώκουν μια καλύτερη κινητικότητα μέσα στις πόλεις, κάποτε όμως, το ποδήλατο είχε δεχθεί πολλά πυρά. Την περίοδο του μεσοπολέμου, οι ποδηλάτες δεν ήταν και πολύ αγαπητοί στην τοπική κοινωνία και τα Γιάννενα ήθελαν να τους «εξορίσουν».

Εκείνη την εποχή, το ποδήλατο είχε γίνει πιο λαϊκό. Από τα τέλη του 19ου αιώνα αποτελούσε κυρίως ένα απόκτημα της ελίτ. Αργότερα, με την πτώση της τιμής αγοράς του, έγινε οικονομικά προσιτό. Από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, τη δεκαετία του ’20, προκύπτει ότι η ποδηλασία ήταν για αρκετούς Γιαννιώτες μια ψυχαγωγική και αθλητική δραστηριότητα. Μόνο που η δραστηριότητα αυτή φαίνεται ότι ενοχλούσε την πόλη των περίπου 20.000 κατοίκων, η οποία ήθελε την ησυχία της (με την αυτοκίνηση πάντως να δηλώνει ήδη το παρών, αν και όχι δυναμικό). Μάλιστα, η μεγαλύτερη και η πιο επιδραστική εφημερίδα, η «Ήπειρος», ασχολούνταν με το ζήτημα του ποδηλάτου αρκετά συχνά, ζητώντας από τις αστυνομικές αρχές να πάρουν μέτρα κατά των ποδηλατών.

Η βασική ενόχληση προερχόταν από τους αγώνες ποδηλάτου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με την «Ήπειρο» να αποκαλεί τα «σμήνη ποδηλάτων ένα ελεεινό θέαμα», φτάνοντας στο σημείο να δικαιολογήσει ακόμα και ενδεχόμενη αυτοδικία των πολιτών απέναντι στους ποδηλάτες «για να επανέλθει η τάξη και η ασφάλεια» όπως υποστήριζε.

«Τάξη», «ασφάλεια», «ησυχία» και «ευπρέπεια» ήταν αυτά που ήθελε η πόλη. Η «Ήπειρος» πρότεινε μάλιστα στις αρμόδιες αρχές να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα: Να απαγορεύεται η παροχή ποδηλάτων στα μικρά παιδιά και η κυκλοφορία ποδηλάτων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. «Παντού τοιαύται κυκλοφορίαι γίνονται έξω της πόλεως. Εδώ μόνο όλα θα γίνονται ανάποδα –και το μάθημα των ποδηλατιστών εις πλατείας και τους κεντρικούς δρόμους» σημείωνε σε δημοσίευμά της στις 6 Νοεμβρίου του 1925…

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα