Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tα κατάφεραν τα… φανάρια και τα οχήματα

Εικόνα του άρθρου Tα κατάφεραν τα… φανάρια και τα οχήματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/09/2020, 21:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων κατέθεσε τρεις προτάσεις έργων στην πρόσκληση 81 του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020». Η πρόσκληση αυτή αφορούσε ενεργειακές παρεμβάσεις.

Οι τρεις προτάσεις ήταν: μία για την κατασκευή κόμβων, μία για νέα λιγότερο ενεργοβόρα οχήματα και μία για «έξυπνα» φανάρια. Η πρόταση για τους κόμβους ήταν η μεγαλύτερη σε προϋπολογισμό (2,3 εκατ. ευρώ) και ήρθε να αναπληρώσει το κενό που άφησε η μη υποβολή πρότασης για αντικατάσταση λαμπτήρων με led, λόγω της πολιτικής επιλογής να γίνει αυτό το έργο με ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτή η πρόταση με τους κόμβους δεν κατάφερε να ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» λόγω έλλειψης ωριμότητας.

Οι άλλες δύο προτάσεις του Δήμου Ιωαννιτών πήραν ωστόσο το πράσινο φως από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, όπως αναμενόταν εξάλλου. Όπως το πράσινο φως πήραν κι άλλες πέντε προτάσεις άλλων Δήμων, όπως αυτή του Δήμου Αρταίων για εγκατάσταση φωτιστικών led στο ιστορικό κέντρο και γύρω από αυτό, με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά λοιπόν τον Δήμο Ιωαννιτών, το ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσει την αντικατάσταση οχημάτων με νέα ενεργειακά αποδοτικά και χαμηλών εκπομπών οχήματα», προϋπολογισμού 999.892 ευρώ. Το έργο αφορά την προμήθεια 4 νέων απορριμματοφόρων και όχι μόνο. Τέσσερα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αποκομιδή μικροαπορριμμάτων και για τη συλλογή πόρτα-πόρτα σε στενά και δυσπρόσιτα σημεία και πεζοδρόμους. Ένα επιπλέον ηλεκτροκίνητο προορίζεται για τη συλλογή ογκωδών απορριμμάτων, ένα ημιφορτηγό για τις ανάγκες του Νησιού και ένα φορτηγό για τη συλλογή απορριμμάτων πράσινου από κοινόχρηστους χώρους.

Το δεύτερο έργο με προϋπολογισμό 830.000 ευρώ αφορά την παρέμβαση στην υποδομή των φωτεινών σηματοδοτών του Δήμου Ιωαννιτών».  Τι περιλαμβάνει; Αναβάθμιση του εξοπλισμού των εγκαταστάσεων φωτεινής σηματοδότησης, την εγκατάσταση εκτεταμένου συστήματος καταμέτρησης της κυκλοφορίας, την εγκατάσταση Κέντρου Ελέγχου, ανάπτυξη συστήματος πληροφόρησης των μετακινούμενων μέσω καινοτόμων υπηρεσιών Συνεργατικών Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών. Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση, σε επιλεγμένα σημεία, καταμετρητών αντίστροφης μέτρησης για την πληροφόρηση των πεζών και την εγκατάσταση συσκευών ηχητικής σήμανσης για την υποβοήθηση της κινητικότητας ατόμων με πρόβλημα όρασης.

Πέραν του Δήμου Ιωαννιτών, ο Δήμος Αρταίων, εκτός από τα led, εξασφάλισε χρηματοδότηση  για την προμήθεια έξι νέων οχημάτων, με προϋπολογισμό 985.800 ευρώ, ενώ η Δημοτική Αποχέτευσης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Άρτας θα προμηθευτεί ένα νέο βυτιοφόρο όχημα-αποφρακτικό με 460.000 ευρώ. Ο Δήμος Πρέβεζας θα προμηθευτεί κι αυτός 10 νέα οχήματα με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ και ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα πάρει άλλα 6 νέα οχήματα, με προϋπολογισμό 999.998 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back