Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τα εργασιακά των ερευνών υδρογονανθράκων στη Βουλή

Εικόνα του άρθρου Τα εργασιακά των ερευνών υδρογονανθράκων στη Βουλή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2018, 15:39
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, με αφορμή προσλήψεις εργαζόμενων μέσω της GMC HELLAS MIKE για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι εργασίες στα Γιάννενα έχουν ξεκινήσει από την κοινοπραξία Repsol-Energean και ότι προσλήφθηκαν εργαζόμενοι μέσω της GMC HELLAS  ΜΙΚΕ «που αξιοποίησε το ισχύον αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου μικρότερης χρονικής περιόδου από τον συνολικό χρόνο εργασιών που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθούν οι έρευνες».

Επίσης, οι βουλευτές Νίκος Μωραΐτης, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Καραθανασόπουλος που υπογράφουν την ερώτηση, αναφέρουν ότι στις συμβάσεις «δεν περιγράφεται επακριβώς το αντικείμενο της εργασίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να καλούνται να εκτελούν εργασίες ακόμα και πέρα της ειδικότητας που είχαν προσληφθεί» και αρκετές φορές «οι οδηγοί καλούνταν να μεταφέρουν τα εκρηκτικά».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, ο εβδομαδιαίος χρόνος απασχόλησης καθορίζονταν σε εκ περιτροπής 4ημερο και οχτάωρο «που στην πράξη όμως γίνονταν 10ωρο».

Επιπλέον, όπως τονίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, οι εργαζόμενοι λίγο πριν λήξουν οι ατομικές συμβάσεις κατέθεσαν κείμενο αιτημάτων και η εργοδοσία τους κάλεσε να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις μέχρι 22 Δεκεμβρίου 2018.

«Κατά τη διαδικασία της νέας ανανέωσης των συμβάσεων η εργοδοσία αρνήθηκε το δικαίωμα αυτό μόνο στον εργαζόμενο ο οποίος κοινοποίησε στην εργοδοσία το κείμενο που είχαν φτιάξει και υπογράψει οι εργαζόμενοι» τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Καταλήγουν, ερωτώντας την κα Αχτσιόγλου για τα μέτρα που προτίθεται να πάει ώστε να επιστρέψει στη δουλειά του ο εργαζόμενος, καθώς επίσης και να «συνεχιστεί απρόσκοπτα η εργασία όλων των εργαζομένων στο έργο για όλο το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να τελειώσει, να δοθεί στους εργαζόμενους για το διάστημα που σταματούν οι εργασίες λόγω καιρικών συνθηκών χειμερινό επίδομα όπως γίνεται σε άλλους κλάδους εργαζόμενων», να παρθούν μέτρα ασφαλείας και να μη γίνονται οι προσλήψεις μέσω τρίτης εταιρίας.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back