Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα δυσδιάκριτα όρια εργασίας-ανεργίας στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Τα δυσδιάκριτα όρια εργασίας-ανεργίας στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2017, 12:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στα Γιάννενα, οι άνθρωποι που αναζητούν εργασία (προσοχή, όχι όλοι οι άνεργοι, αλλά εκείνοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ) ήταν 28.619 άτομα τον περασμένο μήνα. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 3,26% του πανελλαδικού ποσοστού των εγγεγραμμένων, σε έναν αριθμό όπου τη μερίδα του λέοντος έχουν η Κεντρική Μακεδονία (20,24%) και η Αττική (34,52%). Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι οι πιο πυκνοκατοικημένες περιφέρειες της χώρας.

Τον Μάρτιο, ο αριθμός μειώθηκε γύρω στο 2% πανελλαδικά και 1,60% αντίστοιχα, στην Ήπειρο. Σε απόλυτους αριθμούς, 464 άνθρωποι βγήκαν από τους καταλόγους αναζητούντων εργασία, σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2016. Είναι μια λογική μείωση, καθώς σε αυτά τα επίπεδα κινήθηκε και η μείωση σε ετήσια βάση.

Από αυτούς τους ανθρώπους, τον Μάρτιο μόλις οι 12.747 έπαιρναν επίδομα ανεργίας, όντας άνεργοι λιγότερο από 12 μήνες. Ένα ενδιαφέρον στατιστικό, είναι ότι ο αριθμός των άνω του ενός χρόνου ανέργων αυξήθηκε κατά 1.041 άτομα, ήτοι 6,73% από τον Μάρτιο του ’16 ως τον Μάρτιο του ’17. Αντίστοιχα, οι έως ένα χρόνο άνεργοι, μειώθηκαν κατά 5,33%

Στο ερώτημα εάν αυτοί οι αριθμοί σημαίνουν κάτι καλό ή κακό, η απάντηση είναι… πολύπλοκη. Βασικά, είναι αριθμοί μιας κοινωνίας που υποφέρει από την ανεργία, μιας κοινωνίας σε βαθιά κρίση που εκτός από οικονομική, αποκτάει τα περαιτέρω, βαθύτερα χαρακτηριστικά της εργασιακής αβεβαιότητας και τελικά, της φτώχιας. Αυτή είναι η «ταυτότητα» των ανεργιακών ποσοστών σε μια χώρα που έχει 25% καταγεγραμμένη και πολύ μεγαλύτερη στην πραγματικότητα, ανεργία. Το τι θα πούνε και θα διακηρύξουν οι κατά καιρούς υπουργοί Εργασίας για πανηγυρικές «μειώσεις» είναι συχνά ανακριβές και λέει λιγότερη από τη μισή αλήθεια.

Άλλωστε, το βήμα μείωσης της ανεργίας είναι περίπου μισό τοις εκατό κάθε χρόνο, ενώ ήδη η εργασία είναι τόσο ρημαγμένη από μειώσεις και καθυστερήσεις μισθών, διάλυση των συλλογικών συμβάσεων και συχνά, παράλογες απαιτήσεις στο όνομα της «ανάπτυξης», που τα όρια μεταξύ της ανεργίας και της δουλειάς είναι δυσδιάκριτα.

Η έρευνα του ΟΑΕΔ, είναι εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back