Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα δάση Ζαγορίου και Κόνιτσας στην UNESCO

Εικόνα του άρθρου Τα δάση Ζαγορίου και Κόνιτσας στην UNESCO
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2017, 11:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το έργο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα για την καταγραφή των αιωνόβιων δασών και των υπερηλίκων δέντρων, έργο με το οποίο καταπιάστηκε και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, βάζει τα χωριά του Ζαγορίου και της Κόνιτσας στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκε υλικό για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και συγκεκριμένα για τα αιωνόβια δέντρα με σκοπό την κατανόηση της αξίας τους και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για τη διατήρηση και ειδική διαχείρισή τους ως μνημεία της φύσης και του πολιτισμού

Η έκδοση με τίτλο «Τα αιωνόβια δέντρα, οι αξίες τους και η σημασία τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας» (2015, επιμέλεια Καλλιόπη Στάρα και Δέσποινα Βώκου), περιλαμβάνει το βιβλίο «Τα μεγαλειώδη δέντρα του Ζαγορίου και της Κόνιτσας: Δέντρα αιωνόβια, δέντρα ιερά, μάρτυρες της τοπικής ιστορίας και φύλακες της βιοποικιλότητας», το οποίο σταχυολογεί όλα τα αποτελέσματα του έργου «Θαλής». Εκεί, ήταν ενταγμένο το έργο «Η διατήρηση της φύσης μέσω της θρησκείας-τα ιερά δάση της Ηπείρου», με το οποίο ασχολήθηκε το πανεπιστήμιο και το εκπαιδευτικό υλικό που προέκυψε, έχει λάβει την απαραίτητη έγκριση από το υπουργείο Παιδείας και αντίτυπα του έχουν διανεμηθεί σε όλα τα δημοτικά σχολεία του νομού.

Στο έργο συνολικά συνεργάστηκαν 38 επιστήμονες από διαφορετικά πανεπιστήμια και ειδικότητες. Συντονιστής ήταν ο Τζον Χάλεϊ, καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (ΒΕΤ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τις επιμέρους επιστημονικές ομάδες εργασίας συντόνισαν οι: Βασίλης Νιτσιάκος (τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας), Βασιλική Κατή (Πανεπιστήμιο Πατρών, τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων) και Δημήτρης Αβτζής (ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών).

Τα δάση του Ζαγορίου και της Κόνιτσας εντάσσονται στο στο δίκτυο των Ιερών Φυσικών Περιοχών του πλανήτη (Sacred Natural Sites) ως μοναδικά παραδείγματα επιτυχημένης περιβαλλοντικής διαχείρισης μέσω παρεμβάσεων συνδεδεμένων με τη θρησκεία. Επίσης, τα δάση εντάχθηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back