Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα απορρίμματα «διχάζουν»

Εικόνα του άρθρου Τα απορρίμματα «διχάζουν»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/11/2020, 22:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) σε επίπεδο Ηπείρου, δεν έχει κλείσει ούτε έναν χρόνο ζωής.

Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η νέα διοίκηση με πρόεδρο τον δήμαρχο Ζηρού Νίκο Καλαντζή και αντιπρόεδρο τον δημοτικό σύμβουλο και πρώην δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, δημιουργήθηκε το απέναντι «στρατόπεδο», με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο και τους αντιδημάρχους Ιωαννίνων Γιώργο Αρλέτο και Βαγγέλη Πήχα.Ο κ. Πλιάκος δε, είναι κυρίως αυτός που βγαίνει μπροστά… και αντιπολιτεύεται για καθετί, από το πιο μικρό μέχρι το πιο σημαντικό.

Μια θεμιτή αντιπολίτευση ώς έναν βαθμό όμως. Συν τοις άλλοις, κατά διαστήματα οι αντιπολιτευτικές φωνές συνοδεύονται και από προσωπικές αιχμές.

Παρά τις εύλογες δυσκολίες δεδομένου ότι κλήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες του και να διευθετήσει θέματα «καυτά» όπως είναι η τιμολόγηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων), ο ΦοΔΣΑ αποτελεί ένα συλλογικό όργανο της αυτοδιοίκησης, που έρχεται να εφαρμόσει όσα προβλέπονται στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων της Ηπείρου (ο σχεδιασμός είναι περιφερειακός, κι όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα).

Τη συλλογικότητα αυτή του οργάνου έρχονται να την αμφισβητήσουν δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, με τον κ. Πλιάκο να εμφανίζεται ως ο δήμαρχος που πήρε την πρωτοβουλία. Μετά από σύσκεψη των δημάρχων, αποφασίστηκε ο Δήμος Ιωαννιτών να είναι αυτός που θα αναλάβει να διερευνήσει αν μπορεί να συσταθεί ένας άλλος ΦοΔΣΑ σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, βάσει μιας νέας ρύθμισης – άρθρο 62 του Νόμου 4735/2020. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ερωτώμενος από δημοσιογράφο σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, απέδωσε την κίνηση αυτή στην τιμολογιακή πολιτική.

«Η σύσταση ενός Φορέα σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας δεν αποτελεί αυτοσκοπό ή καπρίτσιο. Εξετάζεται καθαρά για οικονομικούς λόγους. Από την πλευρά μας είχαμε τονίσει εξ αρχής ότι η τιμολόγηση σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας θα ήταν πιο δίκαιη και πιο συμφέρουσα», υπογράμμισε κ. Ελισάφ. Μάλιστα, υποστήριξε ότι αποτελεί βασική υποχρέωση των Δήμων προς τους δημότες «κάθε δυνατότητα συμπίεσης του υψηλού κόστους».

Το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής έχει αναλυθεί ουκ ολίγες φορές στις συνεδριάσεις του ΦοΔΣΑ, ενώ τον Ιούνιο υπήρξε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων με την οποία εγκρίθηκε η τιμολογιακή πολιτική του ΦοΔΣΑ για το 2020 κι αφού είχε προηγηθεί συνεννόηση με τη δημοτική αρχή.

Διαβάστε επίσης: Διαχείριση απορριμμάτων: μια πρώτη συμφωνία (για το 2020)

Ωστόσο, η πεποίθηση της δημοτικής αρχής ήταν από την πρώτη στιγμή ότι το κόστος είναι υψηλό και ζητούσε τιμολόγηση ανά Περιφερειακή Ενότητα. Στην ίδια γραμμή και η δημοτική αρχή Ζίτσας, με το σκεπτικό ότι «δεν θα πληρώνουν οι μεγάλοι Δήμοι των Ιωαννίνων τους υπόλοιπους».

Στην όλη υπόθεση, όπως εξελίσσεται, ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ένας από τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, είναι ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης. Στον Δήμο Δωδώνης, «φιλοξενείται» η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Ο κ. Ντακαλέτσης, με τον οποίο ο «Τύπος Ιωαννίνων» δεν κατάφερε να επικοινωνήσει, είναι όμως και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου, ενός άλλου συλλογικού οργάνου της αυτοδιοίκησης…

.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back