Πριν από τέσσερις μήνες ξεκίνησε η εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ιωαννίνων, ένα σημαντικό εργαλείο για την οργάνωση της πόλης. Παράλληλα, ο Δήμος Ιωαννιτών κάνει μια επανεκκίνηση, σε άλλη βάση, για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου.
Το στρατόπεδο Βελισσαρίου ως στρατόπεδο καταργήθηκε πριν από λίγο καιρό. Η έκταση των 586 στρεμμάτων συνεχίζει να ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και δη στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θεωρείται σκληρός διαπραγματευτής. Και αυτό που ήθελε στο παρελθόν και συνεχίζει να θέλει, είναι να χτίσει στρατιωτικές κατοικίες. Ένα πρότζεκτ βέβαια που δεν «κυνηγάει» με ιδιαίτερο πάθος.
Απλώς κάθε φορά που ο Δήμος Ιωαννιτών ζητά την παραχώρηση του στρατοπέδου, το Ταμείο βγάζει το «χαρτί» των κατοικιών. Το ίδιο έκανε και πέρσι τον Μάιο, όταν ο τότε πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας –που κάποτε είχε διατελέσει και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας- ανέλαβε ρόλο «μεσάζοντα» και συγκάλεσε μια σύσκεψη για τη «μοιρασιά» του στρατοπέδου. Μια... «μοιρασιά» που κάθε άλλο προς όφελος του Δήμου Ιωαννιτών ήταν.
Την περασμένη εβδομάδα, η δημοτική αρχή και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης πήραν όμως κοινή απόφαση: Να διεκδικήσουν όλο το στρατόπεδο Βελισσαρίου, «πατώντας» στη προ διετίας σχετική δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχει τη σημασία του, καθώς μπορεί και πρέπει να συμπεριλάβει την έκταση που έχει «αποδεσμευτεί», που δεν είναι πια στρατιωτικού χαρακτήρα.
Κατά τη σημερινή εναρκτήρια συνάντηση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το ζήτημα των χρήσεων του στρατοπέδου τέθηκε από τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Κώστα Κυριαζή, με τη μελετητική ομάδα, όπως διαφάνηκε, να μην έχει πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό. Ωστόσο, παρότρυνε τον Δήμο Ιωαννιτών να έχει μια ομόφωνη απόφαση και μια πρόταση απέναντι στο ΤΕΘΑ η οποία «θα μπορέσει να εφαρμοστεί για να μην κολλήσει το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο» (σ.σ. το εν λόγω σχέδιο περνάει από επεξεργασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος).
Σε αυτό το σημείο χρειάστηκε η παρέμβαση του δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα που ενημέρωσε για την ομόφωνη απόφαση περί απόδοσης του συνόλου του στρατοπέδου στην πόλη και παρέμβασης στον πρωθυπουργό. Όσο για την πρόταση, υπενθύμισε ότι αυτή κινείται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός μεγάλου πάρκου.
Συν τοις άλλοις, η μελετητική ομάδα έχει στα χέρια της και έχει λάβει υπόψη τις κατευθύνσεις που δίνονταν στη μελέτη του Ρυθμιστικού Σχεδίου Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο δεν θεσμοθετήθηκε ποτέ, η μελέτη όμως είναι ευρείας αποδοχής. Σύμφωνα με αυτήν στο στρατόπεδο προβλέπεται η δημιουργία πάρκου πρασίνου και πολιτισμού, όπως και διοικητικού κέντρου –κάτι που υπενθύμισε στην τοποθέτησή της και η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη.
Κατά την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, λοιπόν, ο Δήμος Ιωαννιτών θα πρέπει να καταθέσει επίσημα την πρότασή του. Η μελλοντική χρήση του (πρώην) στρατοπέδου θα πρέπει να «περάσει» στο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Είναι εξάλλου μια τεράστια έκταση στις παρυφές του αστικού ιστού, μια έκταση «αποδεσμευμένη».
Και τα της παραχώρησης του στρατοπέδου στην πόλη των Ιωαννίνων είναι πρωτίστως πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να υπάρχει υποστήριξη (με ξεκάθαρο λόγο) από όλους τους φορείς. Είναι η καλύτερη συγκυρία για να κλείσει οριστικά αυτή η υπόθεση μετά από δεκαετίες συζητήσεων.