Ντοτη3 Δωδώνη πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο περιφερειάρχης που «έδειχνε» τα 1200 μ. και οι υπουργοί που «δεν τα είδαν»

Εικόνα του άρθρου Ο περιφερειάρχης που «έδειχνε» τα 1200 μ. και οι υπουργοί που «δεν τα είδαν»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/04/2025, 13:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Είμαι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά με κανόνες»: Αυτή είναι η δήλωση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με αφορμή την υπόθεση εγκατάστασης ανεμογεννήτριας σε υψόμετρο 1700 μ. στο Μέτσοβο.

Καλές οι δηλώσεις, αλλά… Επί της ουσίας, η περιφερειακή αρχή Ηπείρου έχει αποφεύγει και συνεχίζει να αποφεύγει με διάφορους τρόπους τη διεκδίκηση των κανόνων που επικαλείται ο κ. Καχριμάνης. Το καλοκαίρι του 2020, ο κ. Καχριμάνης έκανε «σημαία» μια απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για μη εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε υψόμετρο πάνω από 1.200 μ.

Ήταν η περίοδος που η περιφερειακή αρχή δεχόταν έντονη κοινωνική και πολιτική πίεση λόγω του σχεδιασμού ενός μεγάλου αιολικού πάρκου στον Λάκμο. Ήταν την ίδια περίοδο που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επίσκεψή του στα Πράμαντα, δήλωνε ότι «δεν είναι δυνατό να επεμβαίνουμε σε μια περιοχή για να φτιάξουμε κάτι καταστρέφοντας κάτι άλλο»… Μια γενικόλογη δήλωση η οποία όμως ερμηνεύτηκε από το πολιτικό σύστημα της περιοχής ως «δέσμευση».

Δύο χρόνια μετά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε ό,τι μπορούσε για να «φτιάξει κάτι καταστρέφοντας κάτι άλλο». Με τον νόμο 4951/2022 απλοποίησε ακόμα περισσότερο τις αδειοδοτικές διαδικασίες για τις ΑΠΕ. Ακολούθησε το 2023 ένας ακόμη νόμος που ήρθε να «δέσει» τη δυνατότητα των εταιριών που κατασκευάζουν έργα ΑΠΕ να προχωρούν σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις γης. Τα έργα δηλαδή των ιδιωτικών εταιριών αντιμετωπίζονται ως έργα δημόσιας ωφέλειας.

Τις νομοθετικές προβλέψεις η περιφερειακή αρχή τις ανακάλυψε μόλις πρόσφατα! «Με έπιασε στον ύπνο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, αναφερόμενος στα περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκτάσεων που εμπεριέχονται στον Νόμο 4951/2022.

Βέβαια, το πώς οι ΑΠΕ προωθούνται στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ πια, δεν αποτελεί ένα μονόστηλο σε μια εφημερίδα ή μια μικρή είδηση σε κάποια ειδησεογραφική ιστοσελίδα. Αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή τα τελευταία χρόνια. Και ο κ. Καχριμάνης, που κάθε άλλο παρά διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική, θα έπρεπε να το γνωρίζει. Και όχι να δηλώνει ότι «τον έπιασε στον ύπνο» ένας νόμος.

Όσο για την περίφημη απόφαση περί μη εγκατάστασης ανεμογεννητριών πάνω από 1200 μ, είναι άνευ ουσίας, από τη στιγμή που η περιφερειακή αρχή δεν υποστήριξε με θέρμη, όπως αποδεικνύεται, την απόφαση αυτή του Περιφερειακού Συμβουλίου (αλλά και τη δέσμευση του πρωθυπουργού) στα αρμόδια υπουργεία.

Και η δικαιολογία του κ. Καχριμάνη για τον λόγο που αυτή η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν είχε καμία τύχη, είναι απίστευτη: «Τότε είχε συμφωνήσει ο πρωθυπουργός και το είχε πει δημόσια. Κάποιοι υπουργοί που πέρασαν, πιστεύω ότι δεν το είδαν. Δεν το έκαναν νόμο του κράτους»! Τα πράγματα είναι απλά: Ο κ. Καχριμάνης δεν υποστήριξε ποτέ αυτή την απόφαση του συμβουλίου. Η απόφαση εκείνη τον «βόλεψε» για να ξεπεράσει την πολιτική τρικυμία του καλοκαιριού του 2020, με το αιολικό πάρκο στον Λάκμο, και μετά απλώς τέλος…

Όλα αυτά βρίσκονται στο τραπέζι λόγω της ανεμογεννήτριας στο Μέτσοβο, για την οποία ο κ. Καχριμάνης υπέγραψε την περιβαλλοντική αδειοδότηση επειδή «δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς». Σε όσους του προσάπτουν πολιτική ατολμία, ο κ. Καχριμάνης απαντά ότι αν δεν είχε υπογράψει την αδειοδότηση, θα τον έθεταν σε αργία, όπως του είπαν οι νομικοί του σύμβουλοι. Πώς προσπαθεί να βγει σώος από αυτή τη νέα τρικυμία; Πετάει το μπαλάκι στον Δήμο Μετσόβου, καλώντας τον να προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Μάλιστα, για την προσφυγή στο ΣτΕ, ο ίδιος εκτίμησε ότι πρέπει να στρέφεται και κατά της νομοθετικής ρύθμισης (Ν. 4951/2022) για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις από εταιρίες (μίλησε συγκεκριμένα για αντισυνταγματικότητα -«ένας νόμος που λέει ότι θα γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση στο σπίτι σου, γιατί έτσι βλέπω τον Δήμο Μετσόβου, είναι λάθος»). Και διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση ο ίδιος θα βρίσκεται στο πλευρό του Δήμου Μετσόβου. Ως δημότης και ως πρώην δήμαρχος Μετσόβου, όπως είπε…

Και μια σημείωση: Σε λίγο καιρό, όπως έχει ανακοινωθεί, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Η Περιφέρεια Ηπείρου τι θα κάνει;


* Φωτό αρχείου: Μια ανεμογεννήτρια στην Κατάρα

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Drosia piso syndromi piso