Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 8-11-2018, 15:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ενώ ο Δήμος Ιωαννιτών συγκαλεί συσκέψεις και στέλνει έγγραφα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις «μειονεκτικές περιοχές», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη… πήγανε στον ίδιο τον υπουργό

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βουλευτή Ιωαννίνων, η συνάντηση έγινε «σε θερμό κλίμα» και κυριάρχησε το ζήτημα που προέκυψε με τον επανακαθορισμό των μειονεκτικών περιοχών του νομού Ιωαννίνων. «Ο υπουργός, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, είπε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει συνολική πρόταση μέχρι το τέλος του έτους, όπως οφείλει, για να μην χαθούν οι επιδοτήσεις, ενώ ανέφερε ότι οι αυτές για την τριετία 2018-2020 είναι εξασφαλισμένες, ενώ έχουν αυξηθεί και τα επιδοτούμενα στρέμματα σε όλη τη χώρα» αναφέρει ο κ. Στέφος.

Ο κ. Μπαλτογιάννης από την πλευρά του ζήτησε τη στήριξη του υπουργείου για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας και μεταποίησης γάλακτος από την Ένωση. Για το μεν πρώτο θέμα, ο κ. Αραχωβίτης ανακοίνωσε την επιδότηση των κτηνοτρόφων στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων στήριξης για τους γαλακτοπαραγωγούς, ενώ για το δεύτερο υποστήριξε ότι θα διερευνηθούν οι δυνατότητες υποστήριξης του εν λόγω εγχειρήματος. Ο κ. Μπαλτογιάννης ζήτησε ακόμα τη μείωση του ΦΠΑ στους νεοσσούς που αγοράζουν τα πτηνοτροφεία, γιατί οι εισαγόμενοι δεν έχουν ΦΠΑ και έτσι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν τα δάνεια των πτηνοτρόφων από την προηγούμενη δεκαετία, οι ρυθμίσεις στον ΕΝΦΙΑ των αγροκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και οι επιδοτήσεις σε πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης των νέων αγροτών. Τέλος, συζητήθηκε η πρόσθετη ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων του νομού, που είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν όλη τη ζωοτροφή.

Ο κ. Στέφος επίσης ζήτησε  από τον κ. Αραχωβίτη να εξετάσει τη δημιουργία χώρου όπου οι παραγωγοί θα εμπορεύονται τα προϊόντα τους στην παλιά Γεωργική Σχολή, όπου ήδη η Περιφέρεια Ηπείρου κάνει εργασίες (και έχει τη χρήση του χώρου που ανήκει στο υπουργείο). Ο υπουργός αντιμετώπισε θετικά το αίτημα και θα διερευνήσει το θέμα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου.200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα