Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συζήτηση ενόψει χειμώνα

Εικόνα του άρθρου Συζήτηση ενόψει χειμώνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/10/2019, 19:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για το χειμώνα (που ήδη άργησε), ετοιμάζεται το συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση καταστροφών κ.λπ στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας.

Παρών ήταν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με το συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Βορείου Ελλάδος Σπ. Βαρσάμη, τον εθνικό διοικητή Βασίλη Παπαγεωργίου και το διευθυντή Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Φοίβο Θεοδώρου.

Πήραν μέρος επίσης δήμαρχοι, στρατιωτικοί, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, της ΔΕΗ, της Εγνατίας κ.α.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η Ήπειρος «είναι μια πολύ καλή πρακτική, λόγω της εμπειρίας και του περιφερειάρχη και των  συνεργατών μας στην Πολιτική Προστασία. Έχει μια αξία αυτές τις καλές πρακτικές να μπορέσουμε να τις μεταλαμπαδεύσουμε και στις υπόλοιπες Περιφέρειες και να βρούμε κοινό βηματισμό στα ζητήματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία».

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης είπε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει «να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, είτε από πλευράς περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, είτε στην πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού και προμήθειας μηχανημάτων».  

Το θέμα της «απαλλαγής των περιβαλλοντικών όρων» το έθεσε για «έκτακτες περιπτώσεις, όπως οι πλημμύρες σε ρέματα και ποταμούς».

Ο κ. Χαρδαλιάς μάλιστα ανέφερε και το Μάτι στις δηλώσεις του, λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα τώρα, και με παρακαταθήκη την μνήμη και τις ψυχές αυτών των ανθρώπων που χάθηκαν πρόσφατα (σημ. στο Μάτι) , να κάνουμε τις μεγάλες τομές. Και οι μεγάλες τομές επιβάλλουν σκληρή δουλειά. Γιατί το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας δεν είναι βάρδια, είναι στοίχημα ευθύνης, είναι στοίχημα ζωής», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Ο υποστράτηγος Βαρσάμης είπε από την πλευρά του ότι «παρά το γεγονός πως όλοι γνωρίζουμε και αναλαμβάνουμε υποχρεώσεις για την αντιπυρική προστασία, η εφαρμογή ορισμένων εξ αυτών δεν είναι πάντα η απαιτούμενη. Θα αναφέρω ως παράδειγμα τον περιμετρικό καθαρισμό των οικισμών ή ακόμη και ιδιοκτησιών εντός οικισμών είτε από δενδρώδη, είτε από χαμηλή βλάστηση. Στο θέμα αυτό πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και από τώρα καλά θα είναι οι Δήμοι, να αρχίσουν να προετοιμάζονται για τη νέα αντιπυρική περίοδο».

Σημειωτέον ότι οι Δήμοι από την πλευρά τους, παραπονιούνται ότι τα κονδύλια που λαμβάνουν για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, είναι πολύ μικρά.  





 





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back