Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το σύστημα που «έκοψε» 20.848 πρωτοετείς

Εικόνα του άρθρου Το σύστημα που «έκοψε» 20.848 πρωτοετείς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/08/2021, 18:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συνολικά 56.942 είναι οι νέοι φοιτητές και φοιτήτριες φέτος, στα πανεπιστήμια της χώρας.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως χρεώνεται την πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι αυτός ο αριθμός, μειώθηκε κατά 20.848 υποψήφιους και υποψήφιες γενικών λυκείων και ΕΠΑΛ. Ο αριθμός μεγαλώνει αν προστεθούν και οι υπόλοιπες κατηγορίες (10% κ.ο.κ.).

Πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου είχαν εισαχθεί 77.970 συνολικά.

Δείτε όλες τις βάσεις εδώ

Το θέμα δεν είναι ποσοτικό βέβαια, ούτε όμως και ο μικρότερος αριθμός συνεπάγεται αύξηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, με γραμμικό τρόπο.

Το κυβερνόν κόμμα συνελήφθη κλέπτον οπώρας, καθώς με ανακοινώσεις στα τέλη Ιουλίου χαρακτήριζε «fake news» τους υπολογισμούς για τους υποψήφιους-ες που θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων, εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Στις 21 Ιουλίου 2021, η ΝΔ ανέφερε: «Τα ως τώρα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ΕΒΕ περιορίζει την εισαγωγή στα ΑΕΙ σε περίπου 9.400 περισσότερους υποψηφίους σε σχέση με πέρυσι». Ο τελικός αριθμός είναι υπερδιπλάσιος…

Η αιτιολόγηση περί εναλλακτικής με «εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ» δεν είναι ούτε κατά το ελάχιστο σοβαρή και αποτελεί απλά, μια προσπάθεια «ελέγχου της ζημιάς».

Το υπουργείο έχει ήδη προσπαθήσει να επιρρίψει την ευθύνη στα τμήματα, λέγοντας ότι αυτά όρισαν τις ΕΒΕ. Αυτό ευσταθεί εν μέρει, για τα τμήματα που όρισαν τους υψηλότερους δυνατούς συντελεστές, αλλά ο αριθμός εισακτέων ορίζεται κάθε χρόνο από το υπουργείο και όχι από τα τμήματα. Εδώ και χρόνια, οι προτάσεις των πανεπιστημίων σχετικά με τους αριθμούς εισακτέων δεν λαμβάνονται υπόψη και κατατίθενται σχεδόν εθιμοτυπικά.

Η διαδικασία «σμίκρυνσης» του φοιτητικού πληθυσμού έχει να κάνει και με την εκπεφρασμένη διάθεση της υπουργού να κλείσουν τμήματα. Ωστόσο, δεν πλήττονται απλά τμήματα που δημιουργήθηκαν όντως υπό πολιτική πίεση και για τοπικιστικούς λόγους και δεν απέκτησαν ποτέ «υστεροφημία» στους υποψήφιους, αλλά και κλασικές σχολές: Στα Γιάννενα για παράδειγμα, το Ιστορικό-Αρχαιολογικό δεν θα καλύψει φέτος όλες του τις θέσεις, γεγονός που είναι πρωτοφανές για τα χρονικά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Όσο η αυτού του τύπου βιωσιμότητα συνδέεται με τις χρηματοδοτήσεις, τις οποίες το υπουργείο περικόπτει διαρκώς, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης, τόσο οι εισακτέοι-ες θα μειώνονται και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα γίνεται προνόμιο για όλο και λιγότερους-ες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back