ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: «Ανατρέψαμε την κυβέρνηση» Άσαντ λένε οι αντάρτες

Εικόνα του άρθρου Συρία: «Ανατρέψαμε την κυβέρνηση» Άσαντ λένε οι αντάρτες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/12/2024, 08:58
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Σύροι αντάρτες δήλωσαν την Κυριακή ότι έθεσαν τέλος στην 24χρονη διακυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, στην πρώτη τους ανακοίνωση στην κρατική τηλεόραση μετά από μια αστραπιαία επίθεση που αιφνιδίασε τον κόσμο.

Η συριακή κρατική τηλεόραση πρόβαλε ένα βίντεο με δήλωση μιας ομάδας ανδρών που έλεγε ότι ο πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ ανατράπηκε και όλοι οι κρατούμενοι στις φυλακές αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο Άσαντ, ο οποίος είχε συντρίψει κάθε μορφή διαφωνίας, πέταξε από τη Δαμασκό προς άγνωστο προορισμό νωρίτερα την Κυριακή, δήλωσαν δύο ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού στο Reuters, καθώς οι αντάρτες δήλωσαν ότι είχαν εισέλθει στην πρωτεύουσα χωρίς να υπάρχει κανένα σημάδι ανάπτυξης του στρατού.

«Γιορτάζουμε μαζί με τον συριακό λαό την είδηση της απελευθέρωσης των κρατουμένων μας και της απελευθέρωσης των αλυσίδων τους και ανακοινώνουμε το τέλος της εποχής της αδικίας στη φυλακή Σεντνάγια», δήλωσαν οι αντάρτες, αναφερόμενοι σε μια μεγάλη στρατιωτική φυλακή στα περίχωρα της Δαμασκού, όπου η συριακή κυβέρνηση κρατούσε χιλιάδες ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός της Συρίας Μοχάμεντ Γάζι αλ-Τζαλάλι δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να «απλώσει το χέρι της» στην αντιπολίτευση και να παραδώσει τις λειτουργίες της σε μια μεταβατική κυβέρνηση.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο κύριος υποστηρικτής του Άσαντ στα χρόνια του πολέμου στη Συρία, μετέδωσε ότι ο Άσαντ είχε εγκαταλείψει την πρωτεύουσα. Επικαλέστηκε το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera του Κατάρ για την πληροφορία και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Καθώς ξημέρωνε πάνω από τη Δαμασκό, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να προσευχηθεί στα τζαμιά της πόλης και να γιορτάσει στις πλατείες, φωνάζοντας «ο Θεός είναι μεγάλος». Ο κόσμος φώναζε επίσης συνθήματα κατά του Άσαντ.

Το αρχηγείο της αστυνομίας στην πρωτεύουσα φαινόταν εγκαταλελειμμένο, η πόρτα του είχε μείνει μισάνοιχτη και δεν υπήρχαν αστυνομικοί έξω. Πλάνα που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με την αντιπολίτευση έδειξαν ένα τανκ σε μια από τις κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας.

Ήταν η πρώτη φορά που οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έφτασαν στη Δαμασκό από το 2018, όταν τα συριακά στρατεύματα ανακατέλαβαν περιοχές στα περίχωρα της πρωτεύουσας μετά από πολυετή πολιορκία.

Οι αντάρτες ανακοίνωσαν επίσης ότι εισήλθαν στη διαβόητη στρατιωτική φυλακή Σαϊντνάγια βόρεια της πρωτεύουσας και «απελευθέρωσαν» τους εκεί κρατουμένους τους.

Οι κινήσεις των ανταρτών προς τη Δαμασκό έγιναν μετά την αποχώρηση του συριακού στρατού από μεγάλο μέρος του νότιου τμήματος της χώρας, αφήνοντας περισσότερες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων πολλών επαρχιακών πρωτευουσών, υπό τον έλεγχο των μαχητών της αντιπολίτευσης.

Οι προελάσεις την περασμένη εβδομάδα ήταν μακράν οι μεγαλύτερες των τελευταίων ετών από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, υπό την ηγεσία μιας ομάδας που έχει τις ρίζες της στην Αλ Κάιντα και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη. Στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση Άσαντ, οι αντάρτες, υπό την ηγεσία της ομάδας Hayat Tahrir al-Sham, ή HTS, έχουν συναντήσει ελάχιστη αντίσταση από τον συριακό στρατό.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκίαρ Ότο Πέντερσεν, κάλεσε το Σάββατο σε επείγουσες συνομιλίες στη Γενεύη για να διασφαλιστεί μια «ομαλή πολιτική μετάβαση». Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο ετήσιο Φόρουμ της Ντόχα στο Κατάρ, είπε ότι η κατάσταση στη Συρία αλλάζει λεπτό προς λεπτό. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η χώρα του οποίου είναι ο κύριος διεθνής υποστηρικτής του Άσαντ, δήλωσε ότι «λυπάται για τον συριακό λαό».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανήρτησε το Σάββατο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αποφύγουν τη στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία. Ξεχωριστά, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει καμία πρόθεση να επέμβει εκεί.

Αργότερα το Σάββατο, υπουργοί Εξωτερικών και ανώτεροι διπλωμάτες από οκτώ χώρες-κλειδιά, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, η Αίγυπτος, η Τουρκία και το Ιράν, μαζί με τον Πέντερσον, συγκεντρώθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ντόχα για να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία.

Σε ανακοίνωσή τους, οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση «που θα οδηγήσει στον τερματισμό της στρατιωτικής δραστηριότητας και θα προστατεύει τους αμάχους».

Η πορεία των ανταρτών

Ένας διοικητής των ανταρτών, ο Χασάν Αμπντούλ-Γκάνι, ανήρτησε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν το «τελικό στάδιο» της επίθεσής τους περικυκλώνοντας τη Δαμασκό.

Η HTS ελέγχει μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Συρίας και το 2017 δημιούργησε μια «κυβέρνηση σωτηρίας» για να διευθύνει τις καθημερινές υποθέσεις στην περιοχή. Τα τελευταία χρόνια, ο ηγέτης της HTS Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι προσπάθησε να αναδιαμορφώσει την εικόνα της ομάδας, κόβοντας τους δεσμούς με την Αλ Κάιντα, εγκαταλείποντας τους σκληροπυρηνικούς αξιωματούχους και υποσχόμενος να αγκαλιάσει τον πλουραλισμό και τη θρησκευτική ανεκτικότητα.

Η συριακή κυβέρνηση αποκαλεί τους ενόπλους της αντιπολίτευσης τρομοκράτες από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις τον Μάρτιο του 2011.

Mε πληροφορίες από ΑΡ, Reuters. Φωτογραφία: MidleEastEye/X

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3