Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Σύνοδος Κορυφής: Και επίσημα Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

Εικόνα του άρθρου Σύνοδος Κορυφής: Και επίσημα Ευρώπη πολλών ταχυτήτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/03/2017, 22:56
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων μπήκε στο τραπέζι των συζητήσεων και επίσημα σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής των «27» για το μέλλον της ΕΕ, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλησε να κατευνάσει τους φόβους και τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών και παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι οι πολλές ταχύτητες είναι γεγονός εδώ και πολλά χρόνια όχι μόνο εντός της Ένωσης, αλλά ακόμα και στην ίδια την Ευρωζώνη. Παρόλα αυτά, ξεκαθάρισε ότι η ενότητα παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.

Οι χώρες που δεν συμφωνούν ούτε με τις πολλές ταχύτητες ούτε με τη βαθύτερη ενοποίηση είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία. 

Η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο το κατέστησε σαφές: «Αυτή είναι μία προσπάθεια διαίρεσης της ΕΕ. Συμφέρον μας είναι με αυτές τις περιοχές που θέλουν ευρωπαϊκή ενότητα, αμοιβαίο σεβασμό, ισότητα ευκαιριών. Και είναι κατά πλειοψηφία χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης». 

Να θυμίσουμε ότι πριν από μερικές ημέρες οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βερσαλλίες μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού.

Εκεί Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία δήλωσαν την προσήλωσή τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα αλλά έδωσαν το κοινό τους στίγμα ότι επιλέγουν το σενάριο της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων.

Η ενότητα ενόψει της επίσημης έναρξης των διαπραγματεύσεων για το brexit μέχρι το τέλος του μήνα αλλά και το μέλλον της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία, θα μονοπωλήσουν τις συζητήσεις στη Ρώμη όπου θα εορταστούν τα 60 χρόνια από την ιδρυτική Συνθήκη της Ένωσης.

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας που θα φιλοξενήσει την ιστορική συνάντηση είπε ότι τώρα ότι οι προτεραιότητες της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία που θα αποτυπωθούν στην κοινή διακήρυξη είναι τέσσερις: άμυνα, ασφάλεια, οικονομία και κοινωνική πρόνοια.


Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι χώρα του πυρήνα της ΕΕ και ενόψει και της 60ής επετείου από την ίδρυση της Ένωσης, η Αθήνα τάσσεται υπέρ των «πολλαπλών επιλογών» και όχι υπέρ των «πολλών ταχυτήτων».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι «δεν μιλάμε για αποκλεισμούς και για διαιρέσεις ή για αποκλεισμούς από υφιστάμενες δομές».

Ζήτησε «να ξεκαθαρίσουμε προς τις χώρες που αισθάνονται την απειλή ότι θα βρεθούν στη δεύτερη ταχύτητα, ότι δε μιλάμε για αποκλεισμούς, διαιρέσεις ή εξαιρέσεις από τις σημερινές υφιστάμενες δομές όπως η Σένγκεν, αντιθέτως να προχωρήσουν όσοι επιθυμούν σε μία ακόμη βαθύτερη ενοποίηση συνεργασίας και κοινής δράσης».

Έθεσε δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, η συζήτηση να διεξαχθεί εντός πλαισίου ευρωπαϊκών συνθηκών, σύμφωνα με το άρθρο 20 της συνθήκης της Λισσαβόνας και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό «να μην παρακάμπτουμε ευρωπαϊκές συνθήκες ή χειρότερα να λαθροχειρούμε ερήμην των λαών».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back