Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Συζητούν για το μέλλον της Ευρώπης

Εικόνα του άρθρου Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Συζητούν για το μέλλον της Ευρώπης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/03/2017, 12:45
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Με κύρια ζητήματα την επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη συζήτηση των «27» την Παρασκευή για το μέλλον της Ευρώπης, ενόψει της επετειακής συνεδρίασης στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου προσέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά τον Ντ. Τουσκ δεν αναμένονται εκπλήξεις παρ’ όλο που η χώρα καταγωγής του, η Πολωνία, έχει εκφραστεί ανοιχτά κατά της υποψηφιότητάς του. 

Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία, ενώ ο κάθε πρόεδρος εκλέγεται για θητεία 2,5 ετών, με δυνατότητα μίας ανανέωσης. Η πρώτη εντολή του προέδρου Τουσκ στο πηδάλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λήγει στις 31 Μαΐου 2017.

Εξάλλου, στην ατζέντα της πρώτης ημέρας της Συνόδου, με τη συμμετοχή και των 28 ηγετών, περιλαμβάνονται επίσης θέματα οικονομίας και εμπορίου, το μεταναστευτικό καθώς και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας.

ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

Την Παρασκευή το πρωί και αφού θα έχει αποχωρήσει η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, οι υπόλοιποι «27» θα επικεντρωθούν στην προετοιμασία της Συνόδου της Ρώμης για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΟΚ. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων»

Ωστόσο, σε συνέχεια της «συνάντησης των τεσσάρων» (Ολάντ, Μέρκελ, Ραχόι, Τζεντιλόνι) αυτήν την εβδομάδα στις Βερσαλλίες αλλά και της δημοσίευσης των πέντε σεναρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης, έχει γίνει ξεκάθαρο πως το «κόνσεπτ» της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις των «27».

Παρά τις διαφωνίες ορισμένων κρατών-μελών, κυρίως της ανατολικής Ευρώπης, τα κράτη-μέλη του πυρήνα της ΕΕ φαίνονται αποφασισμένα να στείλουν το μήνυμα ότι όσοι επιθυμούν να κάνουν βήματα περαιτέρω ενοποίησης θα πρέπει να μπορούν και να το πράξουν, αφήνοντας πίσω όσους δεν το θέλουν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back