Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Σύννεφα» πάνω από τη συνένωση

Εικόνα του άρθρου «Σύννεφα» πάνω από τη συνένωση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/02/2019, 20:00
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η πρώτη δημόσια αντίδραση μετά τη συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, έρχεται από τον σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων του ιδρύματος, που μιλάει μεταξύ άλλων για «εργασιακό ‘εκφοβισμό’ σε όλα τα επίπεδα εργασιακών σχέσεων», για «μεθοδεύσεις και εμμονική πρακτική των πρυτανικών αρχών για αλλαγές που θεωρούν ότι θα βελτιώσουν τη λειτουργία του ιδρύματος απέχουν πολύ από την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αυτό έχει», για «εργασιακή πίεση» και «εξαναγκασμό σε παραίτηση προϊσταμένων νευραλγικών τμημάτων και διευθύνσεων».

Στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος αναφέρει ότι «το όραμα κάποιων για το μεγάλο Πανεπιστήμιο της Ηπείρου, που δεν ήταν παρά εντολές του ΟΟΣΑ και της ΕΕ για χτύπημα της δημόσιας εκπαίδευσης, ήρθε σε μια στιγμή που το δημόσιο πανεπιστήμιο μετρούσε χρόνια μνημονιακών πολιτικών».

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οι πρυτανικές αρχές αναζητούν «απαραίτητους χρήσιμους που θα εκτελέσουν με εκπτώσεις από το γράμμα του νόμου τις άνωθεν εντολές, όπως κυνικά μας ανακοινώθηκε» και διερωτούνται αν «εξυπηρετεί αυτό το δημόσιο συμφέρον και το καλό του ιδρύματος».

Προσθέτουν ακόμα ότι οι υπηρεσίες του ιδρύματος δεν μπορούν να τελέσουν το έργο τους. «Η συκοφάντηση συναδέλφων μετά από την έκφραση των τεκμηριωμένων αντιθέσεων τους σε παράτυπες εντολές και πιέσεις που δέχονται στο αντικείμενο των καθηκόντων τους, δεν έχει σταματημό» αναφέρουν μεταξύ άλλων και συμπληρώνουν ότι «αμφιβάλουμε εάν πλέον είναι δυνατό με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες μας, να τηρηθούν οι στοιχειώδεις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας, φοιτητών και εργαζομένων».

Αναφέρονται ακόμα στην «προκλητική κάλυψη της λειτουργίας της Επιτροπής Ερευνών και η προσπάθεια ένταξης των ΝΠΙΔ επιχειρήσεων ΠΕΚ (Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα) στο ίδρυμα με οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους του Πανεπιστημίου» που «αμαυρώνουν τις  υποτιθέμενες προθέσεις για την προστασία της δημόσιας εκπαίδευσης και του δημοσίου χαρακτήρα των πανεπιστημίων μας».

Αρκετά από αυτά τα σημεία κατατέθηκαν στη σύγκλητο του ιδρύματος. «Αντιμετωπίστηκαν χωρίς επιχειρήματα αλλά για μία ακόμα φορά με προσωπική επίθεση και συκοφάντηση της προέδρου του» όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

 «Σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε σαν εργαζόμενοι θα σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον και όλοι μαζί συλλογικά και με αξιοπρέπεια θα αντισταθούμε. Όσο και αν προσπαθούν αυτές οι πολιτικές να σπείρουν την ανθρωποφαγία μεταξύ μας εμείς ξέρουμε καλά ποιο είναι το συμφέρον μας» τονίζει ο σύλλογος και καταλήγει: «Οι πρυτανικές αρχές έχουν ήδη δημιουργήσει μία απαράδεκτη εργασιακή κατάσταση στο Δημόσιο Ίδρυμα που υπηρετούν. Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση των συναδέλφων που εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, σαν πρώτο βήμα και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για δουλειά με αξιοπρέπεια».



ΣΧΟΛΙΑ
Μαρκ
Ανάθεμα και αν κατάλαβε κανείς εξωπανεπιστημιακός (ή και φοιτητής) τι ακριβώς θέλουν να πουν και ποια ακριβώς τα κακώς κείμενα (πέραν της υποστελέχωσης, απόρροια των απολύσεων το 2013) της συνένωσης με το ΤΕΙ Ηπείρου. Απο γενικόλογα αόριστα πράγματα γεμάτα υπονοούμενα άλλο τίποτα...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back