Ενώ δεν έχει συμπληρωθεί ακόμα ένας μήνας από την επίσημη ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας οδού, ο δρόμος είναι… στενότερος και ακριβότερος για τους οδηγούς.
Η Δημοκρατική Ενωτική Συνεργασία Μηχανικών, παράταξη του ΤΕΕ, σημειώνει ότι η Νέα Εγνατία θα πρέπει άμεσα να δεσμευτεί δημόσια για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών που εκτελεί σε κάθε τμήμα του δρόμου, αλλά και να μην ζητάει το αυξημένο τίμημα των διοδίων, όσο δεν παρέχει πλήρεις υπηρεσίες.
Ακόμα, η ΔΕΣΜΗ ζητάει ρητή δέσμευση για πλήρη συμμόρφωση των σηράγγων με τα απαιτούμενα πρότυπα ασφάλειας, με σαφή πρωτόκολλα λειτουργίας έως την ολοκλήρωση των έργων.
Σημειώνεται εδώ ότι η σύμβαση παραχώρησης άλλαξε την τελευταία στιγμή, με μεγαλύτερη επιβάρυνση του κράτους, για επιπλέον πιστοποιήσεις σηράγγων.
Η παράταξη ζητάει επίσης να δημοσιοποιηθεί χρονοδιάγραμμα αυξήσεων στα διόδια, νέοι σταθμοί (ένας ετοιμάζεται ήδη στην περιοχή της Κοζάνης…), το καθεστώς απαλλαγών και τα ειδικά καθεστώτα για κατοίκους και επαγγελματίες.
«Θα πρέπει να καταστεί σαφές, ότι τόσο το Δημόσιο όσο και ο παραχωρησιούχος δεν απαλλάσσονται των ευθυνών που φέρει ό καθένας, λόγω του ότι έχουν καθυστερήσει για την έκδοση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, και την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών προσαρμογής - στα νέα δεδομένα ασφάλειας- και συντήρησης. Ελλείψεις που ήταν γνωστές και στα δύο μέρη για πολύ διάστημα ώστε να «ποιούν την νήσσαν» και να μεταθέτουν ή αποποιούνται την ευθύνη ενώ μετακυλούν το κόστος στον πολίτη» σημειώνει η παράταξη.
Σημειώνει ακόμα ότι η Εγνατία ήταν το 2024 κερδοφόρα, ότι είχε διάφορους περιορισμούς και πως το «επιστημονικό προσωπικό της Εγνατίας αποτελεί παρελθόν χωρίς τη δυνατότητα αξιοποίησης του για το συγκεκριμένο αντικείμενο».