Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συνεχίζεται η ιδιοκτησιακή κόντρα για την αρχαία Δωδώνη

Εικόνα του άρθρου Συνεχίζεται η ιδιοκτησιακή κόντρα για την αρχαία Δωδώνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/07/2017, 19:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συνέχεια έδωσε ο Δήμος Δωδώνης στην κόντρα με το ΔΗΠΕΘΙ και εμμέσως, με τον Δήμο Ιωαννιτών, σχετικά με το «ιδιοκτησιακό» του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης και τα δύο παράλληλα φεστιβάλ που γίνονται εκεί. Την τρέχουσα φάση της κόντρας ξεκίνησε ο δήμαρχος Δωδώνης Χρίστος Ντακαλέτσης, που πρακτικά αμφισβήτησε με δηλώσεις του το δικαίωμα άλλων Δήμων να χρησιμοποιούν το «σήμα κατατεθέν» του ονόματος του αρχαίου θέατρου. Απάντησε το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων που ουσιαστικά, κατηγόρησε τον Δήμο Δωδώνης ότι ενώ κλήθηκε να συμμετέχει στο «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος», ουσιαστικά κινήθηκε «μυστικά» για να εμφανίσει το δικό του «1ο φεστιβάλ Δωδώνης». Τώρα, ο Δήμος Δωδώνης «συμμαζεύει» κάπως τις αρχικές δηλώσεις του δημάρχου, ωστόσο συνεχίζει να ζητάει για τον εαυτό του την πρωτοκαθεδρία στα… φεστιβαλικά πράγματα του αρχαιολογικού χώρου.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Δήμος «αρνείται να εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις που ούτε τον πολιτισμό προάγουν ούτε την κοινή υπόθεση της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης υπηρετούν», κάτι που ωστόσο το κάνει… εμπλεκόμενος. Κάτι ανάλογο αναφέρει και η ανακοίνωση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, σε μια κλασική αναντιστοιχία λόγων και πράξεων που συμβαίνει συνήθως σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις με πολλαπλό πολιτικό υπόβαθρο. Ο Δήμος Δωδώνης αναφέρει ότι «αυτό που προέχει είναι η προστασία και η ανάδειξη του χώρου, γεγονός που επιτυγχάνεται με το συνεχές και αδιάκοπο ενδιαφέρον, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, με συγκεκριμένα έργα και προγράμματα» και συμπληρώνει ότι «για την προστασία αυτού του χώρου, εκατοντάδες κάτοικοι των χωριών της Δωδώνης έδωσαν τις περιουσίες τους», σε μια από τις πιο «οικειοποιητικές» στιγμές της ανακοίνωσης. Παρακάτω βέβαια αναφέρει ότι το μνημείο αποτελεί «οικουμενική κληρονομιά».

Αναφέρεται επίσης στο πρόγραμμα URBACT και το δίκτυο Ολυμπίας-Δωδώνης-Δελφών, που είναι τα δικά του «όπλα» απέναντι στις πολύ μεγαλύτερες και δημοφιλέστερες παραγωγές του φεστιβάλ του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Τέλος, με την κατάληξή «πολύ θα χαρούμε να έχουμε κοντά μας όλους τους όμορους Δήμους και φυσικά το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων με όλο του το δυναμικό», ουσιαστικά μένει ανυποχώρητος στο «άδηλο αίτημα» για πρωτοκαθεδρία στις εκδηλώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back