Ντοτη3 kordas piso
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Συνέχεια στα περί ελέγχων του πόσιμου νερού

Εικόνα του άρθρου Συνέχεια στα περί ελέγχων του πόσιμου νερού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/06/2018, 13:03
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με νέα του ανακοίνωση, ο Κώστας Κυριαζής, μέλος της παράταξης «Γιάννενα τώρα» και πρώην δημοτικός σύμβουλος, επιμένει σε όσα είπε στην επίμαχη συνέντευξη Τύπου. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως, παρότι ο επικεφαλής της παράταξης Άρης Μπαρτζώκας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, καθώς η παράταξη δέχθηκε γενική επίθεση και να ρίξει την ευθύνη στα ΜΜΕ των Ιωαννίνων με τη συνήθη δικαιολογία της «παρερμηνείας», ο κ. Κυριαζής λέει επι λέξη:  «Τις τελευταίες ημέρες, μετά την δήλωσή μου για το ότι δεν γίνονται έλεγχοι της ποιότητας του νερού από την ΔΕΥΑΙ, και επειδή δέχτηκα προσωπικά βέλη, που θεωρώ ότι είναι μειωτικά για το άτομό μου, παραθέτω τα παρακάτω στοιχεία και εξηγώ γιατί έκανα την δήλωση περί ανυπαρξίας ελέγχων από την ΔΕΥΑΙ».

Στη συνέχεια, παραθέτει μια σειρά επιχειρήματα, τα οποία συνοδεύει με ερωτήματα, αφήνοντας ανοιχτό ουσιαστικά το θέμα της ποιότητας του πόσιμου νερού.

Αναφέρει λοιπόν ότι σύμφωνα με το νόμο που ισχύει από τις 19 Σεπτεμβρίου του 2017, οι υπεύθυνοι ύδρευσης, όπως ορίζονται,  μεταξύ άλλων υποχρεούνται να κάνουν δειγματοληπτικούς και εργαστηριακούς ελέγχους σε αντιπροσωπευτικά προκαθορισμένα σημεία με χωροταξία λήψης δειγμάτων, να υποβάλλουν τα προγράμματα δειγματοληψίας στην υπηρεσία Περιβαλλοντικής Υγιεινής προς έγκριση, μαζί με την κατάλληλη απεικόνιση σε σχέδια των σημείων δειγματοληψίας.

Επίσης, υποχρεούνται να παρέχουν στους καταναλωτές στοιχεία της ποιότητας του νερού που καταναλώνουν, μέσω διαδικτύου ή μέσω άλλης πηγής.

Παραθέτει ακόμα το πληροφοριακό σύστημα για την παρακολούθηση ποιότητας του νερού  http://ydor.edeya.gr/dashboard.

Στα της ΔΕΥΑΙ, αναφέρει ότι πριν από λίγες μέρες συζητήθηκε στη ΔΕΥΑΙ σχέδιο συμφωνητικού για την ανάθεση του ελέγχου της ποιότητας του νερού στη Χημική Υπηρεσία Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας με αναδρομική ισχύ από 1-1-2018

Ο κ. Κυριαζής ρωτάει (ξανά επί λέξει), αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα της ποιότητας: «Αφού δεν υπάρχει ακόμα η σύμβαση, από 1-1-2018 μέχρι σήμερα, ποιος πραγματοποιεί τους ελέγχους του νερού;»,  Ρωτάει επίσης αν υπάρχει θέμα νομιμότητας της σύμβασης, τι έχει κάνει η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ για να εφαρμόσει το νόμο, ποιο πρόγραμμα παρακολούθησης έχει εκπονήσει, ποιες και πόσες οι  δειγματοληψίες που έγιναν τυχαία στο δίκτυο, σε σχολεία, νοσοκομεία, κ.α.

Τέλος, ζητάει να μάθει με τη δημόσια ερώτησή του, τις ενέργειες που έχουν γίνει για να υπάρχει δημόσια πληροφόρηση για την ποιότητα του νερού και αν είναι πιστοποιημένο το χημικό εργαστήριο της ΔΕΥΑΙ. Πάντως, εννοεί στο τέλος ότι έλεγχοι γίνονται, αλλά εφόσον είναι πιστοποιημένο σωστά το εργαστήριο «γιατί δίνονται έξω και σπαταλάται δημόσιο χρήμα;».



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
drosia piso syndromi piso