ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Συμπαγής συμμαχία» κατά κλεισίματος σχολών

Εικόνα του άρθρου «Συμπαγής συμμαχία» κατά κλεισίματος σχολών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/02/2021, 16:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από μερικές μέρες, στην Άρτα «σήμανε συναγερμός» καθώς, λόγω μιας αναφοράς στο στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Δήμος θεώρησε ότι χάνει το τμήμα Μουσικών Σπουδών.

Ωστόσο, με τα δεδομένα που εισάγει ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, η Άρτα θα χάσει δύο τμήματα, άλλο ένα η Πρέβεζα (το μόνο που λειτουργεί εκεί), ενώ άλλα δύο θα χάσουν τα Γιάννενα.

Το «χάσιμο» συνίσταται στο «φαινόμενο Ηγουμενίτσας», όπου τα τμήματα που δημιουργήθηκαν, οδηγήθηκαν σε κλείσιμο απουσία φοιτητών.

Την εκτίμηση για τα πέντε τμήματα που θα υποστούν απώλειες, καθώς και για συνολικές απώλειες περί το 20% στο φοιτητικό πληθυσμό, διατύπωσε ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, μαζί με τους αντιπρυτάνεις Μηνά Πασχόπουλο και Σπύρο Γεωργάτο.

Ο κ. Αλμπάνης είπε ότι «δεν συμφωνούμε σε τουλάχιστον 3 σημεία» του νέου νόμου που η κυβέρνηση ψηφίζει σήμερα (11/12) παρά τις έντονες αντιδράσεις.

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο όμως, της μείωσης των φοιτητών, τόσο ο κ. Αλμπάνης, όσο και οι δύο αντιπρυτάνεις, τόνισαν ότι το θεωρούν πολύ σημαντικό πρόβλημα, αλλά και ότι η «αντίπραξη» του ιδρύματος θα είναι με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό του.

«Δεν υπάρχουν οι δομές της τεχνικής εκπαίδευσης» είπε ο πρύτανης, θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση κατάργησε τα διετή προγράμματα και έχει προαναγγείλει τα τριετή.

«Μεγάλος αριθμός μαθητών θα οδηγηθεί σε ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ, τα οποία δεν χαρακτηρίζονται για την ποιότητα, ούτε το προσωπικό τους είναι αξιολογημένο, ούτε πιστοποίηση έχουν τα προγράμματά τους» πρόσθεσε.

Η νομοθετική ρύθμιση της ΝΔ, την οποία στηρίζει αναφανδόν η ακροδεξιά «Ελληνική λύση» και εν μέρει, σε κάποιες διατάξεις, ένα μέρος του ΚΙΝΑΛ, έρχεται ουσιαστικά να «ξηλώσει» ό,τι έχει μείνει από το νόμο Γαβρόγλου.

«Στην ουσία του νόμου βρίσκεται η αμφισβήτηση της συγχώνευσης ΑΕΙ-ΤΕΙ»» τόνισε ο κ. Γεωργάτος. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να απαξιώσει όλα τα νέα τμήματα» πρόσθεσε και την κατηγόρησε ότι το κάνει «χωρίς να έχει το θάρρος να το πει στα ίσια».

Η ηγεσία του ιδρύματος προσανατολίζεται, με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό, στην αναβάθμιση των τμημάτων με προσωπικό και στο πρόγραμμα σπουδών τους και ταυτόχρονα, θα απευθυνθεί στους δημάρχους προκειμένου να εκθέσει το ζήτημα που προκύπτει, το οποίο φυσικά επηρεάζει και τις τοπικές κοινωνίες (και οικονομίες).

Ο κ. Πασχόπουλος παρουσίασε πιο αναλυτικά το πλάνο, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από την αναβάθμιση σπουδών, την αύξηση των διοικητικών υπαλλήλων περίπου στους 400-410 (από 260 που είναι σήμερα), καθώς και την κατασκευή μιας ακόμα φοιτητικής εστίας.

Ο κ. Γεωργάτος από την πλευρά του, είπε ότι το πανεπιστήμιο δεν θα επιλέξει την «άγονη αντιπαράθεση» και τον υποβιβασμό της διεκδίκησης σε μικροβελτιωτικές ρυθμίσεις, αλλά θα κινηθεί σε τρεις άξονες: Το στρατηγικό σχεδιασμό καθαυτό, την απεύθυνση στην Περιφέρεια Ηπείρου, τους επαγγελματικούς φορείς, τη μέση εκπαίδευση, ζητώντας να είναι αρωγοί στην προσπάθεια ενάντια στην απαξίωση των σχολών και τέλος, με την αυτοδιάθεση του ιδρύματος. «Ο πρύτανης είπε κάτι φοβερό τις προάλλες σε δηλώσεις του. Ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί τις αποφάσεις της συγκλήτου», είπε ο κ. Γεωργάτος και πρόσθεσε ότι η απαξίωση των τμημάτων αμφισβητεί ουσιαστικά τους πυλώνες ανάπτυξης του πανεπιστημίου.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3