Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Συμβολική» αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό

Εικόνα του άρθρου «Συμβολική» αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/07/2021, 17:10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά… 2% αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη του υπουργικού Συμβουλίου. 

Και θέλοντας να προσδώσει στην εξαγγελία του φιλεργατικό χαρακτήρα, αλλά και ότι δεν υπέκυψε στις αρνήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων εξήγησε ότι η αύξηση αποφασίστηκε «παρά την αντίθετη εισήγηση των εκπροσώπων των επιχειρήσεων».

Όπως τόνισε στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός «στον σχετικό διάλογο που προηγήθηκε, οι Συνομοσπονδίες των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των μεγάλων επιχειρήσεων, των εμπόρων, είχαν ζητήσει το πάγωμα του κατώτατου μισθού λόγω των ειδικών συνθηκών που επέφερε η πανδημία. Και πράγματι -όπως όλοι γνωρίζουμε- το Α.Ε.Π. πέρυσι μειώθηκε περίπου κατά 8% κατά συνέπεια οι συνθήκες αυτές ισχύουν. Αυτό το οποίο όμως επίσης ισχύει είναι ο δυναμισμός της ελληνικής οικονομίας, οι προοπτικές της, τις οποίες εμπιστεύομαι και προσωπικά».

Εξήγησε ότι «η αύξηση την οποία αποφασίζουμε σήμερα προφανώς και δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων. Θέλω να θυμίσω, όμως, ότι έρχεται σε συνέχεια ενός γιγαντιαίου προγράμματος το οποίο ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ, το οποίο επί 18 μήνες στήριξε το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, αλλά και τη ρευστότητά των επιχειρήσεων. Όπως, επίσης, και το γεγονός ότι η αύξηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει ένα κύμα φοροελαφρύνσεων, αλλά και μικρότερων εισφορών που και αυτές με τη σειρά τους υποστήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των εργαζομένων. Τώρα η ενίσχυση αυτή έρχεται να τονώσει τους χαμηλότερα αμειβόμενους. Έχει ένα ύψος το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και συμβολικό. Είναι, όμως, απολύτως ρεαλιστική. Αλλά η κατεύθυνσή της παραμένει ουσιαστική διότι δείχνει ότι σταθερό μέλημα αυτής της κυβέρνησης είναι η προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά και γιατί η αύξηση αυτή -εν μέσω των μεγάλων δυσκολιών της πανδημίας- σηματοδοτεί την αισιοδοξία μας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας συνολικά».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η αύξηση θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2022. Σε πραγματικούς αριθμούς οι μισθοί... απογειώνονται από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, στα 663 ευρώ το μήνα, ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο.

Το κατώτατο ημερομίσθιο από 1-1-2022 διαμορφώνεται σε 29,62 ευρώ.


ΣΥΡΙΖΑ: Εμπαιγμός

«Εμπαιγμό και προσβολή» των εργαζομένων χαρακτηρίζει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου την «αύξηση κατά 13 ευρώ του μικτού κατώτατου μισθού, δηλαδή μικτή αύξηση του μεροκάματου 0,52 ευρώ», καθώς και τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι είναι μία «συμβολική» απόφαση. 

«Σε μια περίοδο μάλιστα», προσθέτει, «που οι εργαζόμενοι, εξαιτίας της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής και με τον νόμο Χατζηδάκη, υφίστανται δραματική μείωση αποδοχών, καθώς και τις συνέπειες από την υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ θα υποστούν, όπως όλοι οι ασφαλισμένοι και φορολογούμενοι, και το κόστος της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης της Επικουρικής Ασφάλισης». 

Αναφέρει δε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού κράτησε παγωμένο τον κατώτατο μισθό για δύο χρόνια σε αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αποφάσισε σήμερα μία προσχηματική αύξηση 2%, με την οποία δεν εξάντλησε ούτε καν τα περιθώρια του 4% του πορίσματος του ΚΕΠΕ και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων».


ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού «συμβολική», κατά 13 ευρώ τον μήνα, ως εμπαιγμό των εργαζομένων, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι αυτό συμβαίνει την ώρα μάλιστα που η «ακρίβεια» στην αγορά δεν είναι καθόλου «συμβολική» και πλήττει και πάλι το εισόδημα των νοικοκυριών.

«Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από την ΝΔ. Συνεχίζει να προωθεί το βαθιά συντηρητικό εργασιακό της "όραμα" για την φθηνή και απαξιωμένη εργασία, με τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και συμβάσεις», επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη, ενώ υπενθυμίζει ότι «η ΓΣΕΕ πρότεινε (μετά την 2ετή καθήλωση του κατώτατου μισθού) την άμεση αύξηση του στα 751 ευρώ. Πρόταση που απαράδεκτα αγνόησε ο κ. Μητσοτάκης».

«Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει να διεκδικεί αλλαγή του νόμου και καθορισμό του κατώτατου μισθού από την ελεύθερη διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ώστε να εξασφαλίζεται διαχρονικά, ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.


KKE: Αύξηση-παρωδία

«Η αύξηση-παρωδία του κατώτατου μισθού αποτελεί «πάγωμα» -για έναν ακόμη χρόνο- στα άθλια επίπεδα, που τον κατέβασαν με κυβερνητική απόφαση εδώ και μία δεκαετία, καταργώντας την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης συνιστά πρόκληση προς τους εργαζόμενους, αφού κι αυτά τα ψίχουλα έχουν εξανεμιστεί και με το παραπάνω από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και από τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης, που κάνει τους εργαζόμενους ακόμα πιο "φτηνούς" και "ευέλικτους"» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ σε σχόλιό του.


Το ΜέΡΑ 25

Το ΜέΡΑ 25 κατηγορεί την κυβέρνηση για «εμπαιγμό και κοροϊδία», αναφερόμενο στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, «δηλαδή 13 ευρώ προ φόρων το μήνα και περίπου μισό ευρώ τη μέρα, τη στιγμή που οι τιμές ευρύτερα έχουν πάρει την ανιούσα με μία παντελώς απούσα Πολιτεία και Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Προσθέτει ότι «ευτυχώς τουλάχιστον που ο πρωθυπουργός ανέφερε πως μπορείς να χαρακτηρίσεις τη συγκεκριμένη αύξηση ακόμα και 'συμβολική', ενώ δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως δεν πρόκειται για κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων». Σύμφωνα με το ΜέΡΑ 25, «είναι δεδομένο πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, όταν είναι στοχοπροσηλωμένος στην κάλυψη των προνομίων της ολιγαρχίας».

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι όμως, τονίζει το ΜέΡΑ 25, «που έχουν ανάγκη από έναν αξιοπρεπή μισθό, από συλλογικές συμβάσεις και πραγματικά κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, γνωρίζουν ότι ο δρόμος της διεκδίκησής τους δεν θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο της Μητσοτάκης Α.Ε., που απλώς τροχοδρομεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, αλλά μέσα από τα σωματεία, τα κινήματα και την ίδια την κοινωνία». 


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back