Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σύλλογος Εικαστικών: «Κέντρο τέχνης στη Δομπόλη»

Εικόνα του άρθρου Σύλλογος Εικαστικών: «Κέντρο τέχνης στη Δομπόλη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/02/2021, 11:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο σύλλογος Εικαστικών Ηπείρου διαφωνεί με την προοπτική να γίνει το παλιό πανεπιστήμιο στη Δομπόλη, νέο δημαρχείο.

Σε ανακοίνωσή του θυμίζει την πρόταση που είχε καταθέσει το 2017 για ίδρυση καλλιτεχνικού σχολείου που θα στεγαστεί εκεί, δεδομένης της «σύνδεσης του κτιρίου με την εκπαίδευση» όπως αναφέρει.

Τονίζει ακόμα ότι «η πρόταση για ίδρυση και λειτουργία ενός Κέντρου Τέχνης η οποία εμφανίστηκε το 2018, θεωρούμε ότι θα μπορούσε να συμπορευτεί ιδανικά με τη δική μας, αφού έτσι θα προάγεται τόσο η ανάδειξη, διατήρηση και συνέχιση των τεχνών όσο και η καλλιέργεια της αισθητικής αγωγής μέσω της καλλιτεχνικής παιδείας».

Διαβάστε επίσης: Το παλιό πανεπιστήμιο και η πόλη που θέλουμε

Παραπέμπει στην απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής για τη διεκδίκηση ίδρυσης καλλιτεχνικού σχολείου, λέγοντας ότι «δεν προχώρησε σε υλοποίηση της απόφασή της, αφήνοντάς την ως παρακαταθήκη στην τωρινή αρχή».

Ο σύλλογος ενημερώνει ότι επανέφερε το αίτημα στη σημερινή δημοτική αρχή, προτείνοντας μεταξύ άλλων την «αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της Δημοτικής Πινακοθήκης των Ιωαννίνων» και την ακαταλληλότητα του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται τώρα.

«Βάσει των όσων παραπάνω προαναφέρθηκαν, πιστεύουμε πως είναι επιτακτική ανάγκη το κτίριο της οδό Δομπόλη να αποδοθεί στους δημότες της πόλης με στόχο την επαναφορά της εκπαιδευτικής χρήσης του και ταυτόχρονα τη λειτουργία Κέντρου Τέχνης» αναφέρει ο σύλλογος και θεωρεί πως η δημοτική αρχή «οφείλει να δημιουργήσει ένα πρότυπο κέντρο πολιτισμού και σύγχρονης τέχνης, αντάξιο της πόλης των Ιωαννίνων, όπου θα φιλοξενείται ένας πολύτιμος φορέας τυπικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (καλλιτεχνικό σχολείο) και συγχρόνως θα προβάλλεται η καλλιτεχνική κληρονομιά και η σύγχρονη τέχνη σε συνδυασμό με δράσεις μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, δημιουργώντας έναν ευρωπαϊκό και βαλκανικό πνευματικό πόλο έλξης επισκεπτών».

Σημειωτέον ότι μια παρόμοια πρόταση, έχει ήδη κατατεθεί.

Ο σύλλογος τονίζει τέλος την ελπίδα του να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις και να στηριχτούν, τόσο από τη Σχολή Καλών Τεχνών και του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όσο και από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Αύριο Δευτέρα, περιφερειάρχης και δήμαρχος έχουν συνάντηση για το θέμα της αξιοποίησης του κτιρίου.

ΣΧΟΛΙΑ
Δημήτρης Ασπιώτης
Πιστεύω ότι το καλύτερο για την αναβάθμιση του πανεπιστημίου είναι να περάσει γενικά στη σχολή καλών τεχνών !
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back