Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σχολικές καθαρίστριες: «Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς προσωπικό»

Εικόνα του άρθρου Σχολικές καθαρίστριες: «Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς προσωπικό»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/09/2020, 17:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Σχολικών Καθαριστριών προειδοποιεί ότι στις 14 Σεπτεμβρίου τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς το απαιτούμενο και αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας και ότι η κυβέρνηση, μόνο στα λόγια αναγνώρισε το έργο των σχολικών καθαριστριών.

«Όλους αυτούς τους μήνες δεχτήκαμε κυβερνητικούς επαίνους και τιμές, μέχρι και δηλώσεις περί ‘Ηρώων στην Πανδημία’ ακούσαμε αλλά στην πράξη μας είπαν πως ‘δεν γίνεται να μονιμοποιηθούμε γιατί είναι κόντρα στο νόμο’» αναφέρουν σχετικά και προσθέτουν ότι, αφενός το εργασιακό καθεστώς τους είναι απαράδεκτο (το χαρακτηρίζουν «ομηρία»), αφετέρου δεν υπάρχουν οι «9.500 προσλήψεις» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σημειωτέον ότι η προκήρυξη των θέσεων εργασίας στους Δήμους, ακυρώθηκε και αναρτήθηκε ξανά, με λιγότερες μέρες στη διάθεση των υποψηφίων να καταθέσουν αιτήσεις. Επίσης, δεν λήφθηκαν υπόψη οι ήδη κατατεθείσες αιτήσεις, που έπρεπε να επανυποβληθούν.

Οι πίνακες κατάταξης είναι εδώ

«Η προκήρυξη των θέσεων σε όλους τους δήμους που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, δημιούργησε αλαλούμ με αλλαγές σε παραγράφους, και διατάξεις-μπαλώματα στην κάλυψη των κενών των σχολικών αιθουσών όλων των χώρων που υπάρχουν μέσα σε ένα σχολείο» σημειώνουν και προσθέτουν ότι «η προκήρυξη –όπως είχαμε προειδοποιήσει- άνοιξε το δρόμο για απολύσεις καθαριστριών με το πρόσχημα της μοριοδότησης, με βάση τα χρόνια και τις αίθουσες. Με τα χθεσινά αποτελέσματα, και στα Γιάννενα αλλά και πανελλαδικά, ήρθαν και οι απολύσεις για ένα τμήμα εργαζομένων».

Ακόμα, καταγγέλλει ότι έμειναν εκτός εργαζόμενες μετανάστριες, χωρίς ελληνική ιθαγένεια,  που είχαν εμπειρία στην καθαριότητα σε διάφορες σχολικές μονάδες των Δήμων. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Καταλήγουν αναφέροντας ότι «στις 14 Σεπτεμβρίου έρχονται τα παιδιά στα σχολεία χωρίς τον απαραίτητο αριθμό καθαριστριών, δηλαδή χωρίς το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας που όλα αυτά τα χρόνια από την πρώτη του Σεπτέμβρη κάναμε γενικές καθαριότητες για να μπουν τα παιδιά σε ένα υγιές περιβάλλον ,πόσο μάλλον σε περίοδο πανδημίας».

Ζητούν από τον Δήμο Ιωαννιτών:

1. Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις των καθαριστριών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, πλήρους απασχόλησης και να γίνουν προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις.

2. Καμιά καθαρίστρια να μη μείνει χωρίς δουλειά. Καμία απόλυση μετανάστριας.

3. Να γίνουν μαζικά τεστ για τον κορωνοιό πριν αναλάβουν υπηρεσία.

3. Να υπάρχει πρωινή και απογευματινή βάρδια καθαριστριών.

4. Να δοθούν τα Μέσα ατομικής Προστασίας που προβλέπονται, να προμηθευτούν τα σχολεία με σύγχρονα αποτελεσματικά μέσα καθαρισμού απολύμανσης.

5. Να προσληφθούν γιατροί και σχολικοί νοσηλευτές σε όλες τις σχολικές μονάδες για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τις καθαρίστριες.

Οι καθαρίστριες καλούν σε συνάντηση την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back