Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το σχέδιο για το φυσικό αέριο

Εικόνα του άρθρου Το σχέδιο για το φυσικό αέριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/07/2020, 21:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά τη σημερινή (Δευτέρα) συνάντηση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά με το διευθυνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ Μάριο Τσάκα και τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ Υποδομών Χάρη Κυριαζή, επιβεβαίωσε το (ήδη γνωστό, μέσες-άκρες) πλάνο της εταιρίας για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου αρχικά σε 34 πόλεις της Ελλάδας, ανάμεσά τους και όλες τις πρωτεύουσες νομών της Ηπείρου.

«Είναι ζήτημα ημερών να βγουν στον αέρα οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση των πρώτων έργων, καθώς έχει  ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης επί των τευχών δημοπράτησης στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η ΔΕΔΑ υπέβαλε αίτηση αναθεώρησης για τις πόλεις της Πελοποννήσου» αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

Το υπουργείο υπολογίζει ότι θα κατασκευαστούν 1.830 χλμ δικτύου και θα γίνουν 57.000 συνδέσεις όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών).

«Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια επεκτείνεται μέχρι το 2036, προβλέποντας περισσότερες από 170.000 συνδέσεις καταναλωτών και επενδύσεις άνω των 470 εκατ. ευρώ» αναφέρει.

Επισημαίνει ακόμα ότι το δίκτυο σχεδιάστηκε για να αξιοποιήσει τις «δυνατότητες εναλλακτικής τροφοδοσίας», στην οποία προσβλέπει και η Ήπειρος και «η εταιρεία πρωτοπορεί, αναπτύσσοντας, για πρώτη φορά  στην Ελλάδα υποδομές φυσικού αερίου μέσω των έργων μικρής κλίμακας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Small Scale LNG) σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ και τους αρμόδιους φορείς».

Εκεί, γίνεται ειδική αναφορά στην Ήπειρο και στη Δυτική Ελλάδα, καθώς το υπουργείο σημειώνει ότι «θα γίνει η τροφοδότηση των πόλεων της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας νωρίτερα σε σχέση με τον χρόνο άφιξης του φυσικού αερίου με αγωγό».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι το δίκτυο της ΔΕΔΑ θα επεκταθεί σε 34 πόλεις της Ελλάδας μέσα σε μία πενταετία, με στόχο να καλύψει σε πρώτη φάση 57.000 καταναλωτές. «Μιλάμε για έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα των περιοχών στις οποίες αναπτύσσονται και αποφέρουν σημαντικά οφέλη για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον αλλά και την οικονομία».

Ο κ.  Θωμάς συμπλήρωσε την ελπίδα «οι δημοπρατήσεις των έργων να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι και να υπάρχουν εγκατεστημένοι εργολάβοι για να ξεκινήσουν τα έργα από τις αρχές του επόμενου χρόνου».

Τέλος, ο κ. Τσάκας τόνισε ότι «με την προσπάθεια όλων μας, θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό και να φτάσει το φυσικό αέριο σε όσο το δυνατό περισσότερες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, μειώνοντας τα ενεργειακά κόστη για τις εταιρείες και δίνοντας φθηνότερη ενέργεια στους οικιακούς καταναλωτές».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back