Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στους… αντιδημάρχους τα σπουδαία

Εικόνα του άρθρου Στους… αντιδημάρχους τα σπουδαία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/09/2019, 19:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πρώτη, ειδική συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου δεν είχε ιδιαίτερες αντιπαραθέσεις, ούτε φάνηκε σε όλο της το εύρος, η πολιτική συμφωνία που ενδεχομένως υπάρχει, μεταξύ παρατάξεων.

Η μικρή αμηχανία ήταν δεδομένη, ειδικά για τους πιο νέους και νέες στο σώμα, όπως επίσης λογική ήταν και η δυσχέρεια στην εκλογή των επιτροπών, καθώς οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης, εκτός από αλλαγή του εκλογικού αποτελέσματος (κάτι που… δεν προβλέπεται συνταγματικά), έφεραν και σύγχυση στον τρόπο ψηφοφορίας.

Εκεί όπως φάνηκε και μια πρώτη, διαφαινόμενη «μετωπική» συμπόρευση.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, του οποίου η παράταξη ευνοείται από τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, έκανε δύο πράγματα: Πρώτον, να διαβεβαιώσει σε κάθε τόνο και ύφος ότι κάθε παράταξη και σύμβουλος, αλλά και οι πολίτες θα είναι ενημερωμένοι-ες για ό,τι συζητιέται και αποφασίζεται στις επιτροπές και ότι θα εξαντλείται κάθε περιθώριο διαλόγου και συναίνεσης. Δεύτερον, να καλύψει τα νώτα του και τη σχέση με τον κυβερνητικό χώρο, αποφεύγοντας την κριτική που άσκησαν άλλα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Είπε σε δύο διαφορετικά σημεία ότι «αποδεχθήκαμε το πλαίσιο που όρισε η μια κυβέρνηση και είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε. Δεν νομοθετούμε, υπακούμε και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό με οποιοδήποτε σύστημα», καθώς και ότι ο ρόλος του σώματος δεν είναι να «κάνει αντιπολίτευση».

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, κινήθηκε ένας από τους φερόμενους ως συνεργάτες (με χρέωση τη ΔΕΥΑΙ), ο επικεφαλής της παράταξης "Γιάννενα Τώρα" Άρης Μπαρτζώκας. Είπε ότι η κυβέρνηση «θυσίασε ως Ιφιγένεια κάποιες εξουσίες του δημοτικού συμβουλίου» και ότι θα πρέπει να «ξεχάσουμε τις παλιές μας διαφορές».

Πιο προσεκτικός ήταν ο, ίσως πιο έμπειρος σε «πολιτικές μανούβρες» στο συμβούλιο, Νίκος Γκόντας, ο οποίος πάντως παρατήρησε, με θετική διάθεση, ότι μια σειρά εξουσίες, περνάνε από το δημοτικό συμβούλιο στις επιτροπές. Η παράταξη είναι θετική στη συνεργασία. 

Από την άλλη, έντονη κριτική στις νέες ρυθμίσεις άσκησαν στις πρώτες τους τοποθετήσεις, ο Λάζαρος Νάτσης (Πολίτες για την Ανατροπή) και ο Χρήστος Πατσούρας (Αριστερή Παρέμβαση), όπως και σε γενικότερο πλαίσιο, η Όλυ Τσουμάνη (Λαϊκή Συσπείρωση).

Το ίδιο έκανε, με τρόπο που έδειξε να «αναλαμβάνει αντιπολιτευτικά ηνία», ο Θωμάς Μπέγκας. Είπε δηλαδή ότι «το νομοθέτημα της κυβέρνησης είναι τραγικό. Έχει αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα», σημειώνοντας ότι και ο ίδιος είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τον τρόπο διακυβέρνησης, αλλά και ότι με τους κατόπιν εορτής κανόνες, έχει «προσβληθεί η λαϊκή ετυμηγορία».

Περισσότερα για τις «συμπλεύσεις» θα φανούνε στη διαδικασία συμπλήρωσης των επιτροπών του Δήμου, αλλά και στον ορισμό αντιδημάρχων, που συμμετέχουν στις επιτροπές. Υπενθυμίζεται ότι αντιδήμαρχος μπορεί να προέρχεται και από άλλη παράταξη, αλλά να έχει την έγκριση της πλειοψηφίας της παράταξής του. Εκεί, η παράταξη του δημάρχου θα χρειαστεί οπωσδήποτε τρεις, για να έχει και την πλειοψηφία με το άθροισμα εκλεγμένων και διορισμένων μελών (η Οικονομική Επιτροπή αποτελείται από 9 μέλη).

Εκεί επίσης θα φανεί και «ποιος πάει με ποιον», μιας και οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπουν ότι δύο ή περισσότερες παρατάξεις μπορούν να συμπράξουν, αρκεί στο συνασπισμό να συμμετέχει και η δημαρχιακή παράταξη. Σε άλλη μια αντίφαση του νόμου, ενώ προβλέπεται ότι οι παρατάξεις «διατηρούν την αυτονομία τους», θα πρέπει να υπογράψουν πρακτικό σύμπραξης που εγκρίνεται από την απόλυτη πλειοψηφία των παρατάξεων και δεν ανακαλείται.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα πράξει η παράταξη «Ιωάννινα 2023» της Τατιάνας Καλογιάννη. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει επέλθει τελική συμφωνία. Η κα Καλογιάννη συγχάρηκε το προεδρείο, στο οποίο συμμετέχει και μέλος της, ο κ. Σιούτης.

Από τις ψηφοφορίες φάνηκαν και κάποιοι ενδεχόμενοι «δίαυλοι». Ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου ψηφίστηκαν με περισσότερες ψήφους από ό,τι ο πρόεδρος (36 έναντι 34), ενώ στην ψηφοφορία για την Οικονομική Επιτροπή, η παράταξη του κ. Ελισάφ πήρε μια ψήφο παραπάνω από τον αριθμό συμβούλων της.

Τα όργανα που εκλέχτηκαν στην πρώτη συνεδρίαση, είναι τα εξής:


Προεδρείο δημοτικού συμβουλίου

Δημήτρης Παπαγεωργίου (πρόεδρος) 34 ψήφοι

Στέφανος Ζούμπας (αντιπρόεδρος) 36 ψήφοι

Στάθης Σιούτης (γραμματέας) 36 ψήφοι


Οικονομική Επιτροπή

Ελένη Ακονίδου και Νίκος Σιορόκας (Γιάννενα Νέα Εποχή)

Θωμάς Γιωτίτσας και Δημήτρης Νάστος (Ενότητα Πολιτών)

Βασίλης Κοσμάς (Ιωάννινα 2023)

Στέφανος Μάντζιος (Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία)


Αναπληρωματικά μέλη: Χριστίνα Κωτσαντή, Γιάννης Τσίμαρης, Γιάννης Λιόντος, Μάκης Χρυσοστόμου, Σπύρος Γκίζας και Βασίλης Βλέτσας.

Σημειώνεται ότι εάν κάποιο αναπληρωματικό μέλος παραιτηθεί, τη θέση του καταλαμβάνει μέλος της παράταξης του δημάρχου


Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Γιάννης Τσίμαρης, Γιώργος Λώλης (Γιάννενα Νέα Εποχή)

Γιώργος Βίνης, Σοφία Μαρκούλα (Ενότητα Πολιτών)

Φίλιππος Ευαγγέλου (Ιωάννινα 2023)

Νίκος Τσόλης (Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία).

Αναπληρωματικά μέλη: Ελένη Ακονίδου, Νίκος Σιορόκας, Γιώργος Αρλέτος, Βάσω Μέγα, Ηλίας Αρλέτος, Αριστείδης Παππάς και Γιαννούλα Μαμακή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back