Ντοτη3 Δωδώνη πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Στον Ούγγρο συγγραφέα Λάσλο Κρασναχορκάι το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Εικόνα του άρθρου Στον Ούγγρο συγγραφέα Λάσλο Κρασναχορκάι το Νόμπελ Λογοτεχνίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/10/2025, 19:14
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι, του οποίου τα σουρεαλιστικά και αναρχικά μυθιστορήματα συνδυάζουν μια ζοφερή κοσμοθεωρία με καυστικό χιούμορ, κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας την Πέμπτη για το έργο του, το οποίο, σύμφωνα με τους κριτές, υποστηρίζει τη δύναμη της τέχνης εν μέσω «αποκαλυπτικής τρομοκρατίας».

Οι κριτές του Νόμπελ δήλωσαν ότι ο 71χρονος συγγραφέας, του οποίου τα μυθιστορήματα αποτελούνται μερικές φορές από μία μόνο μακρά πρόταση, είναι «ένας μεγάλος επικός συγγραφέας» του οποίου το έργο «χαρακτηρίζεται από τον παραλογισμό και τη γκροτέσκα υπερβολή».

Είναι ο πρώτος νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας από την Ουγγαρία μετά τον Ίμρε Κέρτες το 2002 και προστίθεται στη λίστα των βραβευμένων που περιλαμβάνει τους Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Τόνι Μόρρισον και Καζούο Ισιγκούρο.

«Είμαι ήρεμος και πολύ νευρικός», δήλωσε ο Κρασναχορκάι στο Radio Sweden μετά την ανακοίνωση του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων. «Αυτή είναι η πρώτη μέρα της ζωής μου που κέρδισα ένα βραβείο Νόμπελ. Δεν ξέρω τι θα φέρει το μέλλον».

Ο Λάσλο Κρασναχορκάι είναι «ένας μεγάλος επικός συγγραφέας στην κεντροευρωπαϊκή παράδοση που εκτείνεται από τον Κάφκα μέχρι τον Τόμας Μπέρνχαρτ και χαρακτηρίζεται από τον παραλογισμό και την γκροτέσκα υπερβολή. Όμως έχει περισσότερους από έναν τρόπους προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό του, και στρέφεται επίσης προς την Ανατολή υιοθετώντας έναν πιο στοχαστικό και μελετημένο με ακρίβεια τρόπο», σύμφωνα με την Ακαδημία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
syndromi piso