Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

​Στον Ντομπρόβσκις το χαρτοφυλάκιο του Βρετανού επιτρόπου

Εικόνα του άρθρου ​Στον Ντομπρόβσκις το χαρτοφυλάκιο του Βρετανού επιτρόπου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/06/2016, 20:39
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αναφέρει σε σημερινή δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την παραίτηση του Βρετανού επιτρόπου Τζόναθαν Χιλ.

Ο Ντομπρόβσκις, πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας, χώρας μέλους της ευρωζώνης, έχει αυτή τη στιγμή την ευθύνη για το ενιαίο νόμισμα στο 28μελές σώμα των επιτρόπων, ενός από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.

Σήμερα 27 Ιουνίου 2016, ο επίτροπος Λόρδος Χιλ ενημέρωσε και τυπικά τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

«Με μεγάλη μου λύπη αποδέχθηκα την απόφαση παραίτησης του Λόρδου Χιλ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Λόρδος Χιλ είναι ένας έμπειρος πολιτικός για τον οποίο τρέφω ιδιαίτερο σεβασμό και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τις πιστές υπηρεσίες που προσέφερε και τον επαγγελματισμό που επέδειξε ως μέλος της ομάδας μου» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιούνκερ.


Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Σύμφωνα με τη διοργανική συμφωνία-πλαίσιο για τις σχέσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρόεδρος Γιούνκερ ενημέρωσε τον κ. Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την παραίτηση του Λόρδου Χιλ και για την πρόθεσή του να μεταφέρει το χαρτοφυλάκιο στον Αντιπρόεδρο Ντομπρόβσκις, ώστε να γίνει δυνατή η πραγματοποίηση της σχετικής κοινοβουλευτικής διαβούλευσης (σημείο 7 της διοργανικής συμφωνίας-πλαισίου). Η παραίτηση του Λόρδου Χιλ θα ισχύει από τις 15 Ιουλίου (μεσάνυχτα), ενώ η απόφαση του προέδρου Γιούνκερ για τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου θα ισχύει από τις 16 Ιουλίου. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα πραγματοποιηθεί ομαλά η μεταφορά αυτού του σημαντικού χαρτοφυλακίου.


ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σύμφωνα με τις συνθήκες της ΕΕ, στην Επιτροπή πρέπει να υπάρχει ένα μέλος από κάθε κράτος μέλος. Ο πρόεδρος Γιούνκερ είναι έτοιμος να συζητήσει σύντομα με τον Βρετανό πρωθυπουργό σχετικά με τα πρόσωπα από τα οποία θα επιλεγεί το μέλος της Επιτροπής με βρετανική υπηκοότητα, καθώς και σχετικά με την ανάθεση ενδεχόμενου χαρτοφυλακίου.

Το άρθρο 17 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει ότι οι Ευρωπαίοι Επίτροποι επιλέγονται βάσει των γενικών τους ικανοτήτων και της προσήλωσής τους στην Ευρωπαϊκή ιδέα και μεταξύ προσωπικοτήτων που παρέχουν πλήρη εχέγγυα ανεξαρτησίας. Από διαδικαστική άποψη, για τον διορισμό νέου μέλους της Επιτροπής με βρετανική υπηκοότητα απαιτείται κοινή συμφωνία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και το Συμβούλιο Υπουργών, μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (άρθρο 246 δεύτερο εδάφιο της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Επιπροσθέτως, η διοργανική συμφωνία-πλαίσιο για τις σχέσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορίζει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής οφείλει να «εξετάσει με προσοχή» το αποτέλεσμα της διαβούλευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν δώσει τη συγκατάθεσή του στην απόφαση του Συμβουλίου για τον διορισμό του νέου Επιτρόπου (σημείο 6 της συμφωνίας-πλαισίου).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back