Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στον Άγιο Παΐσιο... με 5%

Εικόνα του άρθρου Στον Άγιο Παΐσιο... με 5%
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2020, 17:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με έκπτωση μόλις 5% επί του αρχικού προϋπολογισμού των 74.400 ευρώ θα προχωρήσει το έργο της διάνοιξης και διαμόρφωσης της οδού Ιερώνυμου Β’, που οδηγεί στον προκάτ ναό του Αγίου Παϊσίου, στην Κιάφα.

Η δημοτική αρχή είχε αποφασίσει να μη δημοπρατήσει το έργο, αλλά να κάνει απευθείας ανάθεση, με το επιχείρημα του «κατεπείγοντος», λόγω της προγραμματισμένης εδώ και αρκετό καιρό επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στα Γιάννενα, στις 12 Ιουλίου, για τα θυρανοίξια του συγκεκριμένου ναού.

Σε ανακοίνωσή της πριν από δύο εβδομάδες, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων είχε υποστηρίξει ότι ο δρόμος πρέπει να γίνει πριν την επίσκεψη του πατριάρχη και «ο τρόπος που επιλέχθηκε για την κατασκευή του είναι ο μοναδικός που διασφαλίζει και την ολοκλήρωση μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό περιθώριο». Ανέφερε δε ότι το έργο δρομολογείται μετά από αίτημα της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Η «Ενότητα Πολιτών» με επικεφαλής τον Θωμά είναι αυτή που κάνει γνωστό, με ανακοίνωσή της, ότι η οικονομική επιτροπή, κατά τη χτεσινή συνεδρίασή της (μια συνεδρίαση που δεν ανακοινώθηκε ούτε «ανέβηκε» στο youtube, όπως είχε γίνει με τη συνεδρίαση της 8ης Απριλίου), ανέδειξε οριστικό ανάδοχο ο οποίος έδωσε έκπτωση 5%.

«Δυστυχώς οι φόβοι που είχαμε εκφράσει για τη  σημαντική οικονομική ζημία που θα υποστεί ο Δήμος επιβεβαιώθηκαν, αφού δεν επελέγη ο μόνος νόμιμος τρόπος της δημοπράτησης του έργου με συνοπτικό  διαγωνισμό, ο οποίος θα εξασφάλιζε πολύ μεγαλύτερη έκπτωση που θα προσέγγιζε το 50%, αν λάβουμε υπόψη τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί στο παρελθόν για αντίστοιχα έργα» τονίζει.

Η δημοτική παράταξη, αφού ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι αντίθετη στο συγκεκριμένο έργο (μάλιστα, προς επίρρωση των ανωτέρω… σπεύδει να υπενθυμίσει ότι επί των ημερών της στη διοίκηση του Δήμου έγινε η παραχώρηση έκτασης στη Μητρόπολη Ιωαννίνων για την ανέγερση του ναού), δεν αποδέχεται το επιχείρημα της δημοτικής αρχής περί του «κατεπείγοντος».

Όπως επισημαίνει, η επίσκεψη είναι προγραμματισμένη εδώ και πολλούς μήνες, «δίνοντας επαρκέστατο χρόνο στη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει έγκαιρα στις απαραίτητες διαδικασίες που θα διασφάλιζαν την ολοκλήρωση του έργου και τα συμφέροντα του Δήμου». 

Γενικεύοντας την κριτική της, η παράταξη κατηγορεί τη δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ ότι δρομολογεί παρεμβάσεις «στο ‘παρά πέντε’ και στη συνέχεια επικαλείται την έλλειψη χρόνου για την υλοποίησή τους, ακολουθώντας διαδικασίες που προκαλούν σοβαρή οικονομική ζημία στο Δήμο» και την καλεί να αλλάξει τακτική.

*Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back