Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων με «συναίνεση»

Εικόνα του άρθρου Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων με «συναίνεση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/03/2021, 20:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και ο διαγωνισμός για την υπηρεσία λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) γίνεται… ενός έτους. Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, αποφάσισε να κάνει πίσω στο όνομα της συναίνεσης, έχοντας επί πέντε μήνες «απέναντί» του τους Δήμους Ιωαννιτών και Ζίτσας αλλά και την περιφερειακή αρχή Ηπείρου.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΦοΔΣΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε λειτουργία των Σ.Μ.Α. για έναν χρόνο (δοκιμαστική περίοδος δηλαδή), αποδεχόμενο την πρόταση του προέδρου Νίκου Καλαντζή, και όχι για 7+3 έτη όπως είχε αποφασιστεί κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Σημασία έχει το γεγονός ότι πριν λίγο καιρό η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ακύρωσε τον διαγωνισμό. Μια απόφαση που ο ΦοΔΣΑ αμφισβήτησε από την πρώτη στιγμή, αφήνοντας μάλιστα και αιχμές. Γι’ αυτό και το επόμενο βήμα του ήταν η κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Μια προσφυγή που τελικά δεν προχώρησε, μετά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις των δημάρχων Ιωαννίνων και Ζίτσας, Μωυσή Ελισάφ και Μιχάλη Πλιάκου, με τον κ. Καλαντζή να παίρνει πίσω, τελικά, την απόφαση ανάθεσης της κατάθεσης προσφυγής σε δικηγόρο.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο κ. Καλαντζής ανέλαβε την ευθύνη για την ένταση που προκλήθηκε σχετικά με το θέμα. Τόσο ο κ. Καλαντζής όσο ιδιαίτερα ο αντιπρόεδρος του Φορέα Θωμάς Μπέγκας εξήγησαν ότι η προσφυγή στο ΣτΕ ήταν ζήτημα προάσπισης του κύρους της απόφασης του ΦοΔΣΑ, με τον δεύτερο να επιμένει στην πληρότητα της αρχικής μελέτης.

Από δω και πέρα, μέσα στον χρόνο της δοκιμαστικής λειτουργίας των Σ.Μ.Α., θα ετοιμαστεί νέα μελέτη για τη συνέχεια της λειτουργίας των σταθμών (χρονικό διάστημα, κ.λπ.). Mε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Ζίτσας κ. Πλιάκος κάνει γνωστό ότι πρότεινε, κατά την εκπόνηση της μελέτης για την ενός έτους δοκιμαστική λειτουργία, πέραν της κοστολόγησης της ανάθεσης σε ιδιώτη, να μελετηθεί και η κοστολόγηση της λειτουργίας των Σ.Μ.Α. από τις υπηρεσίες των Δήμων.

Μετά λοιπόν από πέντε μήνες, ήρθε η «συναίνεση», με την κάθε πλευρά να κάνει τον πολιτικό της απολογισμό. Οι «πληγές» που άνοιξαν όμως αυτό το χρονικό διάστημα, είναι πολλές –ας μην ξεχνάμε ότι οι Δήμοι Ιωαννιτών και Ζίτσας είχαν επιδιώξει ακόμα και τη δημιουργία ΦοΔΣΑ σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Απομένει βέβαια μια μεγάλη εκκρεμότητα: οι ίδιοι οι Σ.Μ.Α., οι οποίοι δεν έχουν παραδοθεί όλοι στην Περιφέρεια Ηπείρου, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου. Την ερχόμενη Παρασκευή, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου συνεδριάζει με θέμα την πορεία υλοποίησης του Σ.Μ.Α. Μια συνεδρίαση που γίνεται μετά από αίτημα παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με την περιφερειακή αρχή να καλείται να δώσει πολλές απαντήσεις.


*Kαι μια σημείωση: Με το δεδομένο ότι η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί μείζον ζήτημα και για την Ήπειρο, οι συνεδριάσεις του ΦοΔΣΑ που γίνονται με τηλεδιάσκεψη, θα πρέπει να προβάλλονται διαδικτυακά ή να είναι δυνατή η παρακολούθησή τους από δημοσιογράφους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back