Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Πράσινο φως» για led με ιδιωτικά κεφάλαια

Εικόνα του άρθρου «Πράσινο φως» για led με ιδιωτικά κεφάλαια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/10/2019, 01:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες σε κάποια σημεία δεν απαντήθηκαν επαρκώς, αλλά και τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν, βρέθηκε τελικά η πλειοψηφία που έδωσε έγκριση στο έργο αντικατάστασης λαμπτήρων με «μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων», και με χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της μελέτης σε 90 μέρες. 

Το έργο θα γίνει με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης ή με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ανάλογα με το τι θα δείξει η μελέτη. Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη μετά την πρόσφατη συζήτηση στην οικονομική επιτροπή του Δήμου, όπου διαφάνηκαν και οι προθέσεις παρατάξεων επί του θέματος. 

Η όλη ιστορία που ξεκίνησε προεκλογικά, εξελίχθηκε από μια ομόφωνη τότε απόφαση για χρηματοδότηση από ίδιους πόρους, πέρασε από μια ανατροπή της και αλλαγή πλεύσης από τη νέα δημοτική αρχή που θέλει να γίνει το έργο με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η βασική αντιπαράθεση έγινε πάνω στο «ποιος κερδίζει» και αν έχουν βάση οι αιτιάσεις της νυν δημοτικής αρχής για υπερβολικό κόστος που θα επωμιζόταν ο Δήμος, με αποτέλεσμα (και) την αύξηση των δημοτικών τελών.

Τελικά, την πολυπόθητη πλειοψηφία έδωσε η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη, που ήδη δέχθηκε οικεία πυρά για τη στάση της στο θέμα των απορριμμάτων. Σημειωτέον ότι η κα Καλογιάννη κατέθεσε επιφυλάξεις, οι οποίες καταγράφηκαν. Στην τοποθέτησή της είπε μεταξύ άλλων: «Το έργο ακυρώθηκε με νεφελώδη τεκμηρίωση και αόριστη κατάθεση εναλλακτικού σχεδιασμού. Διαφωνούμε με την πρακτική της πρώην αλλά και της νυν δημοτικής αρχής, λόγω απουσίας ολοκληρωμένης πολιτικής, πλην βέβαια καλλιτεχνικών επιδόσεων και επικοινωνιακών φωτοβολίδων».

Στις «υποσημειώσεις» που έβαλε, πρότεινε τη «μικτή» χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ για την κυρίως πόλη και ΣΔΙΤ για τον υπόλοιπο Δήμο, αν τελικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κάνει δεκτή την προσφυγή που έχει κατατεθεί. Αλλιώς, να χρηματοδοτηθεί το έργο από το μηχανισμό ELENA, στο σύνολό του. 

Από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρώην αντιδήμαρχος Θωμάς Γιωτίτσας τόνισε ότι «δεν υφίστατο κανείς σοβαρός λόγος να σταματήσετε το διαγωνισμό-θα ολοκληρωνόταν και αρχές του νέου έτους θα ξεκινούσε η αντικατάσταση των λαμπτήρων».  Ο επικεφαλής της "Ενότητας Πολιτών" Θωμάς Μπέγκας υπεραμύνθηκε της χρηματοδότησης με ιδίους πόρους, λέγοντας ότι το 100% της εξοικονόμησης των πόρων θα μπει στο ταμείο του Δήμου. Αρκετά αργότερα (το συμβούλιο τελείωσε λίγο πριν τις 11 το βράδυ), ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ είπε ότι η παράταξή του κινητοποιήθηκε όταν έμαθε και ότι πριν, δεν γνώριζε τις επιπτώσεις. Επίσης, ο κ. Ελισάφ αισθάνθηκε και πάλι την ανάγκη να τοποθετηθεί για τις συμμαχίες του, λέγοντας ότι «στην πολιτική με κάποιους είσαι μαζί, χωρίζεις, ξανανταμώνεις. Δεν υπάρχουν μόνιμα ειδύλλια».

Ένας από αυτούς με τους οποίους «είναι μαζί», ο Νίκος Γκόντας, έκανε για άλλη μια φορά τον «αντιπερισπασμό» στο δημοτικό συμβούλιο, για το γνωστό θέμα «ποιος μιλάει πρώτος». Το προεδρείο του συμβουλίου έχει κάνει σχετική ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών και περιμένει απάντηση. Ο κ. Γκόντας δεν έχασε την ευκαιρία πάντως να γίνει (ξανά) εμπρηστικός και αποπροσανατολιστικός.

Ο έτερος σύμμαχος του κ. Ελισάφ, Άρης Μπαρτζώκας, ο οποίος είχε υπερψηφίσει την πρόταση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, περιορίστηκε να πει ότι η αντιπολίτευση «στυλώνει τα πόδια σε μια νέα ιδέα» και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που φαίνεται ότι δεν λάβατε υπόψη τότε. Εδώ ακούμε ότι σε 90 μέρες θα γίνει η δουλειά που περιμέναμε 5 χρόνια». Με αυτό τον τρόπο, αμφότεροι, από τη μεριά της εξουσίας πλέον, στήριξαν τη θέση του δημάρχου. 

Ο Λάζαρος Νάτσης είπε μεταξύ άλλων ότι «θα είναι δύσκολο το έργο και καθόλου αποδοτικό για τους δημότες. Είχαμε ομόφωνη απόφαση στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Δεν ανατρέπεις έτσι εύκολα και πρόχειρα μελέτη που σύνταξαν εργαζόμενοι στον Δήμο. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα δημιουργηθεί τρύπα στον προϋπολογισμό».

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος αρνήθηκε ότι απαξιώνει τη δουλειά των υπαλλήλων με την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης.

Η Όλυ Τσουμάνη είχε μια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο και κατόπιν, για το έργο καθαυτό, τόνισε ότι «με τους όρους που εξελίσσεται το έργο θα ωφεληθούν λιγότερο οι πολίτες και περισσότεροι οι εργολάβοι».

Ο Χρήστος Πατσούρας είπε ότι «η εισήγηση που φέρνει η δημοτική αρχή είναι έτσι που δεν μπορεί να αντιληφθεί κάποιος ποιο το όφελος για το δημότη και την πόλη. Γίνεται εσκεμμένα αυτό, κατ’ εμάς».

Από δημοτικούς συμβούλους, ο Νίκος Τσόλης προσέτρεξε σε βοήθεια της δημοτικής αρχής με… παροιμίες, λέγοντας «μας χαρίζουν γάιδαρο και τον κοιτάμε στα δόντια». Ο Βλάσης Παπαχρήστος, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν έχει κάνει τεχνικοοικονομική μελέτη και ότι «μιλάει στον αέρα».

Τέλος, ο κ. Ελισάφ έκλεισε λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αν κάναμε λάθος, θα λογοδοτήσουμε σε τρεις μήνες και θα δούμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back