Ηρων back dodoni back

Στ. Καλογιάννης: «Να αποζημιωθούν οι αγρότες»

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/07/2022, 18:31

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, ζητώντας να αποζημιωθούν οι αγρότες, οι οποίοι έχουν υποστεί καταστροφές από αγριόχοιρους.

Ανάλογο θέμα έθετε με επιστολής της προ ημερών, η Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων.  

Ο κ. Καλογιάννης τονίζει ότι «ύστερα από έρευνα για το κόστος τοποθέτησης ηλεκτρικής περίφραξης, διαπιστώθηκε ότι το κοστολόγιο, συμπεριλαμβανομένων φωτοβολταϊκού σταθμού και μπαταριών, εκτιμάται σε γενικές γραμμές, ως εξής: Για περίφραξη 10 στρεμμάτων (400μ), το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 650-700€ (65€/στρ). Για περίφραξη 20 στρεμμάτων (600μ) το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 800-900€ (45€/στρ). Για περίφραξη 30 στρεμμάτων (750μ) το κόστος είναι χαμηλότερο, κυμαίνεται μεταξύ 900-1000€ (30€/στρ)».

Αναφέρει επίσης ότι η ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών από αγριόχοιρους σε καλλιέργειες μη προστατευόμενων περιοχών δεν υφίσταται, συνεπώς οι αγρότες δεν δύνανται να αποζημιωθούν.

Ζητάει από το αρμόδιο υπουργείο αν προτίθεται να επανεξετάσει τους όρους ασφάλισης των αγροτών, εισάγοντας ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν και τις ζημιές από αγριόχοιρους σε καλλιέργειες μη προστατευόμενων περιοχών, καθώς και το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών για την τοποθέτηση προστατευτικής ηλεκτρικής περίφραξης με φωτοβολταϊκό σταθμό σε καλλιεργούμενες εκτάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3