Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κατά των αυτοσχεδιασμών στο λεκανοπέδιο

Εικόνα του άρθρου Κατά των αυτοσχεδιασμών στο λεκανοπέδιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2021, 19:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την πάγια θέση του περί ύπαρξης υπερκείμενου χωροταξικού σχεδιασμού για τις δραστηριότητες στο λεκανοπέδιο και στην πόλη των Ιωαννίνων επανέλαβε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της τακτής ενημέρωσης των πολιτών.

Ο κ. Καλογιάννης υπενθύμισε τη μελέτη του Ρυθμιστικού Σχεδίου, η οποία περιλαμβάνει σχεδιασμούς που μπορούν να εφαρμοστούν ανεξάρτητα από το μη θεσμοθετημένο σχέδιο. Δύο τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που έφερε: στο στρατόπεδο Βελισσαρίου και η Τεχνόπολη, η οποία χωροθετείται σε συγκεκριμένη περιοχή τόσο από το ΣΧΟΟΑΠ Μπιζανίου όσο και από το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Ηπείρου.  

«Αυτές οι δύο παρεμβάσεις από μόνες τους μπορούν να αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο την εικόνα ολόκληρου του λεκανοπεδίου στον οικονομικό, πολεοδομικό, περιβαλλοντικό τομέα. Απαιτούν όμως πλήρη τεκμηρίωση, τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών και της κείμενης νομοθεσίας. Αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει» τόνισε.

Και τα δύο ζητήματα, σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, δεν υποστηρίζονται όσο θα έπρεπε από τον Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου. Για το Βελισσάριο, για το οποίο ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ δεν έχει αφήσει κανένα παράθυρο ελπίδας, είπε ότι θα μπορούσε να παρουσιαστεί μια τεκμηριωμένη πρόταση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την παρουσία ανάλογων ανταλλαγμάτων. Όσο για την Τεχνόπολη, είπε ότι αυτή είναι κάτι διαφορετικό από το πάρκο τεχνολογίας και έρευνας που σχεδιάζει η Περιφέρεια Ηπείρου και το οποίο χαρακτήρισε «ασαφές».

Ως μια ακόμη απόδειξη της απουσίας σχεδιασμού, ο βουλευτής της ΝΔ έφερε το παλιό κτίριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην οδό Δομπόλη. Ανέφερε δε ότι οι προτάσεις από Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμο Ιωαννιτών «στερούνται τεκμηρίωσης» και υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με τη μελέτη του Ρυθμιστικού Σχεδίου, το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου προορίζεται για Δημαρχείο με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να μεταφέρονται στο στρατόπεδο Βελισσαρίου.

«Χωρίς σύγχρονο και ενιαίο πολεοδομικό σχέδιο, συνεχίζουμε να αυτοσχεδιάζουμε για το εάν χρειάζεται νέο Δημαρχείο και που πρέπει αυτό να χωροθετηθεί» είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του για το κλειστό γήπεδο της ξιφασκίας, με τον βουλευτή να αφήνει και πάλι αιχμές κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Δεν γνωρίζουμε πού θα χωροθετηθεί, αν δοθεί τελικά στα Γιάννενα» είπε

Κατά τα άλλα, ο βουλευτής εμφανίστηκε… αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας, χάρη «στην κυβέρνηση της ΝΔ που ανταποκρίνεται με σύνεση και αποτελεσματικότητα, στηρίζοντας κατά προτεραιότητα όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», όπως είπε, αλλά και στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα ξεκινήσουν «να εισρέουν στη χώρα μας στα τέλη Αυγούστου». Και μιας και έγινε η αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, η θέση του για το τμήμα «Ιωάννινα-Κακαβιά» είναι ότι πρέπει να αναζητηθούν πια άλλες χρηματοδοτικές πηγές.


* Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back