Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Spider: μηδέν εις το πηλίκο…

Εικόνα του άρθρου Spider: μηδέν εις το πηλίκο…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2016, 19:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ


Σε απόλυτο αδιέξοδο βρίσκεται η υπόθεση της Spider, τουλάχιστον για τις προοπτικές να ξαναγίνει παραγωγικό το χρεοκοπημένο εργοστάσιο των Ιωαννίνων. Η νέα σύσκεψη που έγινε σήμερα στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των πέντε βουλευτών του νομού Ιωαννίνων και εκπροσώπου της Τράπεζας Πειραιώς, εκτός του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Αντρέα Νεφελούδη, εργαζόμενων, ιδιοκτησίας και του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, πρακτικά δεν κατέληξε πουθενά.

Μοναδική προοπτική είναι να μπούνε οι εναπομείναντες εργαζόμενοι σε κάποιο πρόγραμμα πρόνοιας και στο ταμείο ανεργίας από την 1η Ιανουαρίου, αφού προφανώς έχουν απολυθεί. Το μόνιμο ερώτημα, εάν το εργοστάσιο μπορεί να ξαναλειτουργήσει με τις παραγγελίες που έχει, είτε δεν απαντιέται είτε όταν έρχεται η ώρα της απάντησης, κολλάει σε δύο πράγματα: στις μνημονιακές δεσμεύσεις και στην τραπεζική απροθυμία.

Στη σημερινή συζήτηση ειπώθηκαν πολλά, ακόμα και να γίνει κάποιος συνεταιρισμός ή να γίνει μια επανεπένδυση από την τράπεζα στο εργοστάσιο, ώστε να αξιοποιηθεί ενόψει της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ωστόσο, η τράπεζα ζήτησε νέο master plan (το πιο πρόσφατο καταρτίστηκε πριν από 2 περίπου χρόνια), πρόταση που δεν… γέμισε αισιοδοξία τους παρευρισκόμενους. Η ιδιοκτησία στο μεταξύ δηλώνει πλήρη αδυναμία και καλεί την τράπεζα να αναλάβει δράση.

Από τις εξελίξεις δεν επιβεβαιώνεται ότι υπήρχε κάποιο σοβαρό σχέδιο διασωσης της εταιρίας, ούτε όταν συμπεριλήφθηκε στις "160 βιομηχανίες προς επανεκκίνηση" που είχε ανακοινωθεί πριν από ένα περίπου χρόνο.

Φαίνεται ωστόσο ότι όλοι πλέον «κοιτάνε» προς τους πλειστηριασμούς της 11ης Ιανουαρίου, οπότε και εκπλειστηριάζονται ακίνητα και οικόπεδα σε πόλη και ΒΙΠΕ. Υπάρχουν πληροφορίες ότι εξελίσσεται αναζήτηση για fund που θα «χτυπήσει» τον πλειστηριασμό, άγνωστο όμως με τι διαθέσεις. Και αυτή τη στιγμή, οι διαθέσεις των επενδυτών δεν είναι να λειτουργήσουν βαριές βιομηχανίες, αλλά να αξιοποιήσουν ακίνητη περιουσία…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back