Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σκουπίδια σε αδιέξοδο

Εικόνα του άρθρου Σκουπίδια σε αδιέξοδο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2017, 10:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το μείζον θέμα της αποδιαρθρωμένων υπηρεσιών καθαριότητας που είναι και η ουσία πίσω από την απεργία των εργαζόμενων δεν λύνεται, άρα δεν λύνεται και η απεργία. Ενώ οι έτσι και αλλιώς υποστηρικτές της γενικής ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης απορριμμάτων βρίσκουν την ευκαιρία να στηρίξουν τις θέσεις τους στη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει μόνιμη λύση με πολιτική απόφαση και η συνδικαλιστική ηγεσία της ΚΕΔΕ περισσότερο παρατηρεί αμήχανη, αν και σήμερα ζήτησε μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις μέχρι και την απεργία της προσεχούς Πέμπτης, με τις καταλήψεις αμαξοστασίων και τις περιστασιακές αποκομιδές από ευαίσθητους χώρους, αλλά και από το υπόλοιπο δίκτυο, απορρίπτοντας ουσιαστικά την πρόταση της κυβέρνησης για προσωρινή ρύθμιση που θα παρατείνει τη σχέση εργασίας των συμβασιούχων οι οποίοι απολύονται με τη λήξη της σύμβασής τους (χωρίς όμως να λήγει και η ανάγκη για προσωπικό).

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος εκδιώχθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη συγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει λύση «που θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων με συμβάσεις αορίστου χρόνου και ταυτόχρονα θα συμβάλει προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων από τις πόλεις μας». Αντίθετα, η ΠΟΠ-ΟΤΑ (η ομοσπονδία προσωπικού), αποφάσισε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις.

Το πρόβλημα των σκουπιδιών στα Γιάννενα είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατό και αισθητό και το κλίμα οξύνεται καθημερινά, με διάφορα περιστατικά. Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων 2 ημέρων, κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο αφόρητη.

«Γιάννενα τώρα» κατά δημοτικής αρχής και εργαζόμενων

Στο μεταξύ, η παράταξη «Γιάννενα τώρα» επιτίθεται κατά δημοτικής αρχής και εργαζόμενων. «Μια χούφτα διμηνίτες υπάλληλοι της καθαριότητας που η ίδια η δημοτική αρχή διόρισε χωρίς κανένα κριτήριο, κρατούν όμηρο την δημοτική αρχή που είναι ανίκανη να σχεδιάσει και να καθαρίσει την πόλη από τα σκουπίδια. Επιπλέον έχουν κάνει κατάληψη σε όλο το εργοτάξιο του Δήμου και με το πρόσχημα αυτό κανένας υπάλληλος του εργοταξίου δεν μπορεί να δουλέψει έστω κι αν το θέλει. Επίσης με το πρόσχημα της κατάληψης πληρώνονται κανονικά έστω κι αν απεργούν και η Δημοτική Αρχή ευχαριστεί τον σύλλογο εργαζομένων γιατί διέθεσε δυο απορριμματοφόρα» αναφέρει στην επιθετική της ανακοίνωση , υποστηρίζοντας την απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης που εν μια νυκτί προχώρησε σε λοκ άουτ, αναθέτοντας απευθείας την αποκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιώτες. «Στα Ιωάννινα έχουμε περίσσευμα από χρήματα, αλλά έχουμε έλλειψη από δημοτική αρχή. Δυστυχώς για τους Γιαννιώτες θα την υποστούμε για ακόμη δύο χρόνια» αποφαίνεται η παράταξη του κ. Μπαρτζώκα.

Υπέρ κινητοποίησης το Εργατικό Κέντρο

Στον αντίποδα στέκεται το Εργατικό Κέντρο που με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η πρόταση Σκουρλέτη με τις 2,5 χιλιάδες προσλήψεις που μέσα από διαγωνισμούς τροποποιώντας τους οργανισμούς αφήνει έξω στην ουσία τους συμβασιούχους που εργάζονται μέχρι σήμερα και ταυτόχρονα πετάει το μπαλάκι στους δημάρχους να το υλοποιήσουν και ουσιαστικά να απολύσουν τους εργάτες». Συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους και απαιτεί τη λύση με νόμο και μονιμοποίηση των συμβασιούχων σε όλες τις υπηρεσίες. «Παράνομο και αντισυνταγματικό δεν είναι το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, αλλά αυτοί που το καταπατούν, όπως και όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Γι’ αυτό λέμε νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι του κεφαλαιοκράτη» καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back