Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σκουπίδια: «πράσινο φως» για ιδιώτη

Εικόνα του άρθρου Σκουπίδια: «πράσινο φως» για ιδιώτη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/06/2020, 01:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αυτή τη φορά η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει σε ιδιώτες μέρος της αποκομιδής απορριμμάτων είχε αποτέλεσμα, λόγω και της μικρότερης διάρκειας της σύμβασης, για 2 μήνες+2 μήνες.

«Η βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας καθίσταται επιβεβλημένη και για λόγους δημόσιας υγείας, ειδικά το επόμενο διάστημα όπου αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας» τονίζεται στην ανακοίνωση του Δημαρχείου, μετά το «ναι» της οικονομικής επιτροπής. Από την αντιπολίτευση η παράταξη του Θωμά Μπέγκα απείχε της ψηφοφορίας, έχοντας τις ενστάσεις της για διάφορα επιμέρους ζητήματα, ενώ η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννης ψήφισε θετικά.

Με το δεδομένο, ωστόσο, ότι η «παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων» θα γίνει με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, είναι αμφίβολο κατά πόσο ο Δήμος θα προλάβει (όλο) το καλοκαίρι.

Ο διαγωνισμός θα αφορά τις δύο Δημοτικές Ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδας και τις περιοχές: Μάρμαρα, Σταυράκι, Καρδαμίτσια, Νεοχωρόπουλο, Εξοχή. Ο προϋπολογισμός του έργου για δύο μήνες ανέρχεται σε 133.000 ευρώ (με ΦΠΑ), ενώ από τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου ορίστηκε ως ενδεικτική μονάδα τιμής τα 54 ευρώ. Η τιμή αυτή, βέβαια, προέκυψε μετά από σχετική απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών, ενός πολιτικού οργάνου…

Κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δημαρχείου, η δημοτική αρχή υποστήριξε ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλη την έκταση του Δήμου γίνεται με δυσκολίες κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού. Την έλλειψη προσωπικού την αποδίδει στη χρήση αδειών ειδικού σκοπού. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο μειοδότης θα παρέχει υπηρεσίες κατά προτεραιότητα στις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας, Μπιζανίου και Ιωαννίνων.

Μια ακόμη σημείωση εκ μέρους του Δημαρχείου αφορά την παρουσία (μέσω τηλεδιάσκεψης) του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του ΟΤΑ, που έκαναν τοποθετήσεις. Μία ώρα νωρίτερα σε συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο, το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Εργαζόμενων κατήγγειλαν τον Δήμο Ιωαννιτών για την ανάθεση υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες.

Στο πλευρό τους και η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, η οποία εξέδωσε και ανακοίνωση. «Οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων να αναθέσει σε ιδιώτες την αποκομιδή των απορριμμάτων και να καταργήσει τον δημόσιο και κοινωνικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι νέες» σημειώνει μεταξύ άλλων.

*Σημείωση «Τύπου Ιωαννίνων»: Η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών δεν είχε δημόσιο χαρακτήρα. Η δημοτική αρχή δεν προχωρά σε διά ζώσης συνεδριάσεις οργάνων με λίγα άτομα, όπως είναι η οικονομική επιτροπή, ενώ παράλληλα δεν μεταδίδει τις συνεδριάσεις μέσω του καναλιού του Δήμου Ιωαννιτών στο youtube (με εξαίρεση δύο ή τρεις συνεδριάσεις). Οπότε τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αδυνατούν να «καλύψουν» τις συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back