Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών ξέσπασε στην Ισπανία

Εικόνα του άρθρου Σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών ξέσπασε στην Ισπανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/06/2016, 08:00
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών στην Ισπανία, τέσσερις μόλις μέρες πριν τις εκλογές, απειλή να πλήξει το Λαϊκό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι.

Ήδη η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, κατηγορώντας τον ότι επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τις κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να εκθέσει τους αυτονομιστές της Καταλονίας.

Σε ηχογραφημένες συνομιλίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης από την αριστερή, καταλανική εφημερίδα Público, ο συντηρητικός υπουργός Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ και ο υπεύθυνος για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Καταλονία, Ντάνιελ ντε Αλφόνσο, ακούγονται να συζητούν για υποθέσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εκτεθούν οι Καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες. Οι δύο συναντήσεις του Ντίαθ με τον Ντε Αλφόνσο έγιναν τον Οκτώβριο του 2014, λίγες εβδομάδες πριν από το «συμβολικό» δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που οργάνωσε η καταλανική κυβέρνηση.

Ο Ντε Αλφόνσο παρουσίασε στον υπουργό Εσωτερικών διάφορες ενδείξεις αδικημάτων, τονίζοντας όμως ότι είναι πολύ «αδύναμες». Ο υπουργός από την πλευρά του τον διαβεβαίωσε ότι θα μπορούσαν να κάνουν «πολύ κακό» από πολιτικής άποψης. 

«Ο υπουργός μου έκανε υποδείξεις» παραδέχτηκε ο Ντε Αλφόνσο σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser. Στη συζήτηση, ο υπουργός ακούγεται επίσης να λέει: «ο πρόεδρος της κυβέρνησης (σ.σ. ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι) το γνωρίζει». Ωστόσο, την Τρίτη και οι δύο πολιτικοί διαβεβαίωσαν ότι ο Ραχόι δεν ήξερε τίποτα για τις συναντήσεις τους μέχρι αυτήν την εβδομάδα.

Ο Φερνάντεθ Ντίαθ δεν αρνείται ότι συναντήθηκε με τον Ντε Αλφόνσο όμως ισχυρίζεται ότι οι συνομιλίες τους που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο είναι μονταρισμένες. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο ίδιος είναι το θύμα μιας «συνωμοσίας» που έχει στόχο «να τον καταστρέψει» και ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί ποιος διέρρευσε τα ηχογραφημένα αποσπάσματα.

«Πρόκειται για έναν βρόμικο πόλεμο βγαλμένο από τους υπονόμους του κράτους», είπε ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλος Πουτζδεμόν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back