Η Καλούτσιανη, μια αρκετά υποβαθμισμένη συνοικία της πόλης των Ιωαννίνων, μετά και την αποχώρηση των ΚΤΕΛ Πρεβέζης και γενικότερα τη μετατόπιση της εμπορικής, οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, προσπαθεί να επανακαθορίσει τη φυσιογνωμία της.
Σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση έχει το έργο της αποκατάστασης του Τζαμιού της Καλούτσιανης, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Πολιτισμού με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Παράλληλα, ο Δήμος Ιωαννιτών προχωρά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την ανάπλαση της λαϊκής αγοράς Αγίας Μαρίνας και την πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Μαρίνας, η οποία οδηγεί στο Τζαμί.
Με την Καλούτσιανη να έχει αποκτήσει την προσοχή των ιθυνόντων, ο Δήμος Ιωαννιτών προωθεί άλλη μια δράση, μικρής κλίμακας: Την ανάπλαση στα (απότομα) σκαλάκια που οδηγούν από την πλατεία της συνοικίας στη συμβολή των οδών Ρώμα και Χατζηπελλερέν. Σε επίπεδο καλύτερης λειτουργικότητας και προσβασιμότητας όπως και αισθητικής αναβάθμισης.
Η παρέμβαση αυτή θα γίνει μέσω του προγράμματος «Streets for Citizen» με χρηματοδότηση από το Interreg Euro-Med. O προϋπολογισμός για τον Δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται σε 231.550 ευρώ, με τα 135.000 ευρώ να αφορούν στην παρέμβαση στα Σκαλάκια. Την υλοποίηση του σχεδιασμού του έργου έχουν αναλάβει οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες. Υπάρχει και εξωτερικός συνεργάτης, μια μηχανικός, που έχει αναλάβει τη διοικητική και οικονομική διαχείριση του έργου έναντι αμοιβής 33.5000 ευρώ (για 19 μήνες).
Αναπόσπαστο στοιχείο του προγράμματος «Streets for Ciziznes» είναι η συμμετοχικότητα, η συνδιαμόρφωση της τελικής πρότασης του έργου με τους πολίτες-κατοίκους της εν λόγω γειτονιάς. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Δήμος Ιωαννιτών διοργάνωσε σήμερα το πρωί, στην πλατεία της Καλούτσιανης, μια ανοιχτή συζήτηση για τον τρόπο ανάπλασης στα Σκαλάκια, την οποία ονόμασε «πρωινό στη γειτονιά» (συνοδεία καφέ και σνακ).
Οι διοργανωτές τοποθέτησαν σε ένα τραπέζι διάφορες, ενδεικτικές φωτορεαλιστικές απεικονίσεις μικρών αστικών αναπλάσεων, με τους πολίτες να σημειώνουν τις παρατηρήσεις τους για τον αστικό εξοπλισμό, για την προσβασιμότητα, για το πράσινο.
Οι παρατηρήσεις που αφορούσαν την ανάγκη εξασφάλισης προσβασιμότητας για ΑμΕΑ, για γονείς με καρότσια ή για ποδηλάτες, ήταν αρκετές. Όπως και οι παρατηρήσεις για το είδος του αστικού εξοπλισμού (ξύλινα παγκάκια κλπ).
Σε επίπεδο οργάνωσης, πάντως, αυτής της δράσης συμμετοχικού σχεδιασμού, υπήρξαν κάποιες ελλείψεις. Η κυριότερη ήταν ότι δεν υπήρχε κάποιος ή κάποια που να εξηγεί στους πολίτες τι έβλεπαν μπροστά τους στις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις και τι έπρεπε να κάνουν. Τα όποια ερωτήματα επιλύονταν τελικά ρωτώντας τον διπλανό ή με τη συμμετοχή σε «πηγαδάκια».
Κατά το πρωινό αυτό, υπήρξε όντως μια καλή συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να θέσουν στη δημοτική αρχή κι άλλα ζητήματα της Καλούτσιανης.
Στο «πρωινό στη γειτονιά», παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι Προγραμματισμού Θωμάς Γιωτίτσας και Έργων Κώστας Γκόγκος και οι ειδικοί συνεργάτες του δημάρχου Γιώργος Αντωνίου και Έλενα Σιόντη, ενώ και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας έκανε μια επίσκεψη στον χώρο.
Σε δηλώσεις τους τόσο ο κ. Γιωτίτσας όσο και ο κ. Γκόγκος έδωσαν σημασία στην ανάγκη να υπάρχει διάλογος με τους πολίτες, δεσμευόμενοι ότι συζητήσεις θα γίνουν και σε άλλες γειτονιές.
Το έργο της μικρής αστικής ανάπλασης στα Σκαλάκια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2026, βάσει και των υποχρεώσεων που απορρέει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Το εν λόγω έργο συνδέεται με το κλιματικό σύμφωνο του Δήμου όπου προβλέπονται έργα σύνδεσης περιοχών με υψομετρικές διαφορές στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατηγικής για το περπάτημα και τη διασύνδεση της πόλης.