Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σημαντικό βήμα για τον δρόμο των 4,3 χλμ.

Εικόνα του άρθρου Σημαντικό βήμα για τον δρόμο των 4,3 χλμ.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2021, 19:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην κατακύρωση της σύμβασης για το σημαντικό έργο του μεγάλου δακτυλίου της πόλης των Ιωαννίνων (κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου-κόμβος Βογιάνου) προχώρησε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών.

Οριστικός ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρία «Εργοδυναμική Πατρών ΑΤΕ», η οποία δραστηριοποιείται και σε άλλα οδικά έργα στην περιοχή μας. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 24,8 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Η εργοληπτική εταιρία έχει δώσει έκπτωση 32,43%, με το κόστος της σύμβασης να ανέρχεται σε 16,7 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Η ανάδειξη του οριστικού αναδόχου ήρθε μετά την ακύρωση προδικαστικών προσφυγών που είχαν γίνει από ενδιαφερόμενες εταιρίες.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το Δημαρχείο εκτιμά ότι «μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου». Της υπογραφής της σύμβασης, πρέπει να προηγηθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» από τον Σεπτέμβριο του 2019. Ο διαγωνισμός έγινε πολύ καιρό μετά, τον Μάιο του 2021, λόγω της εκκρεμότητας του ορισμού της προσωρινής μονάδας τιμής αποζημίωσης για τις απαλλοτριώσεις.

Το οδικό δίκτυο ξεκινά από τον ήδη κατασκευασμένο ισόπεδο κυκλικό κόμβο στη συμβολή της λεωφόρου Γεννηματά με την οδό Βογιάννου και καταλήγει στη συμβολή της οδού πρόσβασης προς το Πανηπειρωτικό Στάδιο.

Έχει συνολικό μήκος 4.360 μ. περίπου. Στο οδικό δίκτυο, εκτός της αρτηρίας, περιλαμβάνονται παράπλευροι και κάθετοι οδοί, καθώς και επτά ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι, μέσω των οποίων διασφαλίζεται η ασφαλής σύνδεση και εξυπηρέτηση των παρόδιων οικισμών.

Σε όλο το μήκος της οδού, επί της κεντρικής νησίδας, των παράπλευρων νησίδων και στους ισόπεδους κυκλικούς κόμβους προβλέπεται φύτευση. Το έργο περιλαμβάνει επίσης παρεμβάσεις αποστράγγισης καθώς και εργασίες μεταφοράς των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ. Προβλέπεται επίσης και εγκατάσταση οδικού ηλεκτροφωτισμού με σύστημα τηλεδιαχείρισης.

«Ο μεγάλος δακτύλιος σε συνδυασμό με την πλήρη ανακατασκευή της Λεωφόρου Νιάρχου και τα υπόλοιπα έργα που δρομολογούνται, όπως οι κόμβοι, απαντούν όχι μόνο στα σημερινά προβλήματα αλλά και σε αυτά των επόμενων ετών. Συμπληρώνουν τις απαραίτητες υποδομές της πόλης και αναβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του έτους το έργο του μεγάλου δακτυλίου θα έχει περάσει στη φάση της κατασκευής» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος.

Για τον συγκεκριμένο οδικό άξονα, είχε κάνει παρέμβαση πριν από λίγο καιρό ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, κάνοντας λόγο για «επικείμενη καταστροφή του υγρότοπου Τσαμαρά» στην Ανατολή (διαβάστε εδώ).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back