Οι Σέρβοι φοιτητές που ηγούνται των πολύμηνων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων πραγματοποίησαν νέες διαδηλώσεις αργά τη Δευτέρα, 14 Απριλίου, με στόχο τα κτίρια του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα σε δύο πόλεις.
Οι διαδηλωτές απέκλεισαν τις εισόδους των γραφείων της Ραδιοτηλεόρασης της Σερβίας (RTS) στο Βελιγράδι, ενός στούντιο της RTS στην πρωτεύουσα και των γραφείων της Ραδιοτηλεόρασης της Βοϊβοντίνα (RTV) στο Νόβι Σαντ, κατηγορώντας τους ότι αγνοούν το κίνημά τους και τις διαμαρτυρίες.
«Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας εργάζεται εναντίον όλων μας», έγραψαν οι φοιτητές στο Instagram. Έστησαν σκηνές έξω από το RTS και το RTV και ορκίστηκαν παρατεταμένο αποκλεισμό.
Οι φοιτητές του Βελιγραδίου βγήκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς προειδοποίηση νωρίτερα για να καλέσουν σε αποκλεισμό του RTS σε δύο σημεία στο Βελιγράδι.
Υπήρξαν επικρίσεις ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί δεν κάλυψαν δεκάδες Σέρβους ποδηλάτες που νωρίτερα αυτό το μήνα διένυσαν περίπου 1.300 χιλιόμετρα μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο για να επιστήσουν την προσοχή στη συνεχιζόμενη εκστρατεία της χώρας τους κατά της διαφθοράς.
Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν μετά την κατάρρευση ενός τσιμεντένιου στεγάστρου στο σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 16 άτομα. Η φονική κατάρρευση προκάλεσε πανεθνικές διαδηλώσεις στη Σερβία από ανθρώπους που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για διαφθορά και κακή εποπτεία.
Η πίεση οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού και στην κατάρρευση της κυβέρνησης.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις 12 Απριλίου συγκέντρωσε τους υποστηρικτές του στο Βελιγράδι, ανακοινώνοντας ότι θα σχηματίσει ένα νέο πολιτικό κίνημα απέναντι στο αυξανόμενο κύμα διαμαρτυριών.
Ο Βούτσιτς επιμένει ότι οι διαδηλώσεις υπό την ηγεσία των φοιτητών απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα και κατηγορεί τους διοργανωτές ότι πληρώνονται από «ξένες μυστικές υπηρεσίες».
Φωτογραφία; Radio Free Europe