ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε περίπτωση πυρηνικών, τι θα γίνουν τα Γιάννενα;

Εικόνα του άρθρου Σε περίπτωση πυρηνικών, τι θα γίνουν τα Γιάννενα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/12/2024, 18:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εντάξει, είναι μια πολύ υποθετική ερώτηση, η πτώση πυρηνικών στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

H συζήτηση όμως για την πυρηνική ισορροπία της υφηλίου είναι, δυστυχώς επίκαιρη. Οι αντεγκλήσεις και οι «πυρηνικοί παίκτες» είναι περισσότερα από ποτέ και κάνουν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου να μοιάζει με συμπαγή ειρήνη.

Το «ρολόι της αποκάλυψης» είναι μόλις 90 δευτερόλεπτα από τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με τη φετινή ανακοίνωση των επιστημόνων που το «κουρδίζουν», διάγουμε μια «στιγμή ιστορικού κινδύνου».

Αλήθεια όμως, υπάρχει ένας τρόπος να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις ενός πυρηνικού χτυπήματος στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων;

Υπάρχει.

Το Nukemap είναι η ιστοσελίδα του Άλεξ Βέλερσταϊν, ενός ιστορικού που ασχολείται ενδελεχώς με την πυρηνική ιστορία του κόσμου.

Το 2012 έφτιαξε την πλατφόρμα, όπου με βάση μερικές παραμέτρους, μπορεί να εκτιμηθεί η επίπτωση ενός πυρηνικού χτυπήματος ανάλογα με το σημείο, την ισχύ, αλλά και τις καιρικές συνθήκες.

Αν λοιπόν έπεφτε, ας πούμε στο κέντρο των Ιωαννίνων η μικρότερη κατασκευασμένη ατομική βόμβα, ο «Ντέιβι Κρόκετ» των ΗΠΑ, ισχύος 0,02 κιλοτόνων, θα εξαφανίζονταν τα πάντα γύρω από το Ρολόι μέχρι περίπου το δικαστικό. Η δεύτερη ζώνη καταστροφής θα άφηνε ερείπια μέχρι και τα όρια των Σεισμποπλήκτων και περίπου μέχρι την Ανεξαρτησίας.

Τα θύματα κατ’ εκτίμηση θα ήταν περίπου 500 άτομα, με διπλάσιους τραυματίες.

Αν στο ίδιο σημείο έπεφτε το «little boy» των 15 κιλοτόνων- η ατομική βόμβα των ΗΠΑ που κατέστρεψε τη Χιροσίμα, σε μια από τις μαζικότερες επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές, με θύματα άμαχο πληθυσμό, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα:

Καταρχάς, τα Γιάννενα θα εξαερώνονταν, μέχρι περίπου τα Κάτω Μάρμαρα. Οι ανθρώπινες απώλειες θα πλησίαζαν τις 14.000 και το ραδιενεργό νέφος θα έφτανε, ανάλογα με τον άνεμο, μέχρι τη Σιάτιστα ή την Πάργα, την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα.

Σήμερα, τα πυρηνικά όπλα είναι πολλαπλάσιας ισχύος. Η πιο ισχυρή αμερικάνικη πυρηνική κεφαλή, η Β-83 μπορεί να απαλείψει από τον χάρτη μια περιοχή που εκτείνεται από το Ροδοτόπι μέχρι τη Δαφνούλα και από τους Μηλιωτάδες μέχρι σχεδόν τη Δωδώνη.

Τα θύματα θα ξεπερνούσαν τα 67.000 και οι τραυματίες θα ήταν σχεδόν οι μισοί, καθώς μια βόμβα ισχύος 1200 κιλοτόνων δεν τραυματίζει απλά…

Η δε εμβέλεια του ραδιενεργού νέφους θα αύξανε πολύ τα θύματα, καθώς θα φτάσει πιο μακριά από τα ελληνικά σύνορα, μέχρι το Κόσοβο, τη Σόφια ή να καλύψει όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.

Η Β-83 δεν είναι η πιο ισχυρή βόμβα που έχει δοκιμαστεί. Οι αμερικάνικοι διηπειρωτικοί πύραυλοι Titan II ήταν εξοπλισμένοι με την W-53, μια κεφαλή 9.000 κιλοτόνων, που το κόστος σε ανθρώπινες ζωές θα ήταν περίπου το 85% του σημερινού Δήμου Ιωαννιτών.

Ο R-12 «Ντβίνα» της ΕΣΣΔ, το όπλο πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε η πυραυλική κρίση στην Κούβα, ήταν εξοπλισμένος με κεφαλή 2.300 κιλοτόνων και θα αντικαθιστούσε την πόλη των Ιωαννίνων με έναν κρατήρα βάθους 122 μέτρων και διαμέτρου που θα έφτανε το μισό χιλιόμετρο.

Περισσότερα τέτοια ανατριχιαστικά και ευτυχώς, θεωρητικά, μπορείτε να δείτε εδώ.


(photo credit: "Destroy Giannena", Γιάννης Ταγματάρχης)

ΣΧΟΛΙΑ
ΛΑΠΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Μαλακισμένο άρθρο
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3