Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε κρίσιμο σημείο

Εικόνα του άρθρου Σε κρίσιμο σημείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2021, 11:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με την πανδημία να βρίσκεται σε κορύφωση ξανά, η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαλαρώσει περισσότερο τα μέτρα και ουσιαστικά, από τις 15 Μαΐου να επανέλθει σε μια σχετική κανονικότητα, με αρκετά ερωτηματικά, ωστόσο.

Ενώ λοιπόν η απώλεια είναι τεράστια, έχοντας φτάσει στους 9.788 θύματα σε όλη τη χώρα μέσα σε 13 μήνες, αριθμός που δεν επιτρέπει κανενός είδους πανηγυρισμούς και ατυχείς συγκρίσεις τύπου «αλλού είναι χειρότερα», η χώρα προετοιμάζεται με δύο βασικά «όπλα»: Τον εμβολιασμό και τα self tests.

Διαβάστε επίσης: Όλα τα μέτρα από το Πάσχα και μετά

Και τα δύο έχουν κενά. Η μεν εξάπλωση του εμβολιασμού είναι ακόμα πολύ χαμηλή, κάτω από 8% και η μεγάλη «έκρηξη» που υπόσχεται η κυβέρνηση εδώ και 1,5 μήνα, δεν έχει συμβεί.

Ο δε αυτοέλεγχος συναντάει προσκόμματα. Πρώτα, ήταν η έκπτωση εταιρίας που δεν μπόρεσε να παραδώσει έγκαιρα τα συμφωνηθέντα (κάτι που η ΕΕ δεν τόλμησε στις αντίστοιχες περιπτώσεις με εταιρίες εμβολίων…), έπειτα η ματαίωση του διαγωνισμού προμήθειας self tests.

Επιπλέον ερωτήματα θέτουν οι καταστηματάρχες της εστίασης, με αμφιβολίες αν θα μπορέσουν να ανοίξουν στις 3 Μαΐου, όλοι τουλάχιστον (παρεμπιπτόντως, η μέρα είναι αργία…). Επίσης, η σημαντική εκκρεμότητα θα είναι, τόσο για την εστίαση, όσο και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η «οικονομική ένεση» προκειμένου να επανεκκινήσουν, η οποία πάντως καθυστερεί.

Εν τέλει, παρά τις πιο συνεσταλμένες σε σχέση με πέρυσι κυβερνητικές δηλώσεις, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και η επένδυση γίνεται και πάλι, κυρίως στην «ατομική ευθύνη»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back