Σε εμπορική λειτουργία τίθεται από σήμερα η μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων Ηπείρου στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου.
«Ολοκληρώνεται έτσι με επιτυχία το εγχείρημα της αυτοδιοίκησης να εκμεταλλευτεί τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και να αδράξει σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες ώστε να υλοποιήσει, προς το συμφέρον των πολιτών της Περιφέρειας, υποδομές οι οποίες απαλλάσσουν οριστικά την Ήπειρο από το ακανθώδες πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, η Περιφέρεια Ηπείρου καταθέτει ένα μικρό ιστορικό του όλου έργου.
Το έργο υλοποιήθηκε με τη μορφή ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), με τον προϋπολογισμό να φτάνει στα 52 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 20 προήλθαν από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από ιδιωτικά κεφάλαια, από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αειφορική Ηπείρου, εταιρεία μέλος του Ομίλου «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», με τη συμβολή της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ. Με τη μονάδα αυτή, γίνεται πραγματικότητα ένα σημαντικό μέρος του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Ηπείρου, διασφαλίζοντας οριστικά την αποφυγή επιβολής προστίμων.
Ο βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η διαχείριση συμβατικών αποβλήτων με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Η μονάδα στο Ελευθεροχώρι αποτελεί την πρώτη μονάδα στην Ελλάδα που θα παράγει βιοαέριο από δημοτικά στερεά απόβλητα. «Με τον τρόπο αυτόν η μονάδα θα συμβάλλει όχι μόνο στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και τη μείωση των απορριμμάτων αλλά και στην παραγωγή πράσινης ενέργειας καθιστώντας την Περιφέρεια Ηπείρου μια ‘Πράσινη Περιφέρεια’», αναφέρεται.
Η μέγιστη ετήσια δυναμικότητα της μονάδας είναι 105.000tn. Μέσω της μονάδας επιτυγχάνεται συνολική ανάκτηση 17.000 τόνων ανακυκλώσιμων υλικών ανά έτος, ενώ παράγονται 10.800kWh/έτος πράσινης ενέργειας, ικανής να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων CO2.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια, κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου δημιουργήθηκαν συνολικά 200 θέσεις εργασίας ενώ εκτιμάται ότι θα προστεθούν τουλάχιστον 90 μόνιμες θέσεις κατά την 25ετή λειτουργία και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών κλπ).
Η Περιφέρεια Ηπείρου καταθέτει δε και τα οφέλη από τη λειτουργία της μονάδας: χαμηλό τέλος εισόδου (σ.σ. σε σχέση με άλλες αντίστοιχες μονάδες), μείωση του αποτυπώματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών…
- Το «κουβάρι» των απορριμμάτωνΠού βρίσκεται σήμερα η Ήπειρος στη διαχείριση των σκουπιδιών
- Υπερταμείο: Από το Φετιχιέ Τζαμί μέχρι το στρατόπεδο ΒελισσαρίουΠοια δημόσια ακίνητα στα Γιάννενα, εκχωρούνται
- Παιδαγωγικά και Οικονομικό τα πιο δημοφιλή στα ΓιάννεναΠρώτα σε επιλογές των εισακτέων και των υποψηφίων
