ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε «δύο βάρκες» η Μητρόπολη Ιωαννίνων για τον ιό

Εικόνα του άρθρου Σε «δύο βάρκες» η Μητρόπολη Ιωαννίνων για τον ιό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/03/2020, 13:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εγκύκλιο για την πρόληψη της εξάπλωσης του κοροναϊού στέλνει η Μητρόπολη Ιωαννίνων με υπογραφή του μητροπολίτη Μάξιμου.

Καταρχάς, η Μητρόπολη παίρνει μέτρα: Αναστέλλει τη λειτουργία του ΚΔΑΠ της για 14 μέρες, εναρμονιζόμενη με την απόφαση κλεισίματος των σχολείων.

Επίσης, αναστέλλει για το ίδιο διάστημα τη λειτουργία των κατηχητικών, των τμημάτων εκμάθησης των ενοριών, του βρεφονηπιακού σταθμού «Πολυξένη Μολυβάδα», της Κατσάρειου σχολής Βυζαντινής Μουσικής και όλων των σεμιναρίων, σχολών κ.λπ. που διενεργεί.

Ακόμα, συστήνει να σταματήσουν οι επισκέψεις στο γηροκομείο «Ζωσιμάδων» και στο Ζωγράφειο. Καλεί τους ιερείς να πάρουν κάθε μέτρο προφύλαξης, καθαριότητας και υγιεινής στους ναούς, με χρήση αντιϊκών κ.λπ.

Καλεί τους πιστούς να «τηρούν απαραιτήτως τους κανόνας υιγεινής και τα αναγκαία μέτρα πρόληψης».

Ειδικά όσους ασθενούν ή ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες τους καλεί ξεκάθαρα να απέχουν «της δημόσιας λατρείας και των λειτουργικών συνάξεων» για να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Λέει ότι αυτός είναι ένας υπεύθυνος τρόπος κοινωνικής συμπεριφοράς.

Στο τέλος βέβαια, εξαιρεί από τα μέτρα πρόληψης, τη θεία κοινωνία, εναρμονιζόμενη με την αντιεπιστημονική θέση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αλλά και γιατρών, βουλευτών, δημοσίων προσώπων κ.α.

Το κάνει, αφού πρώτα συστήνει σε όλους τους τόνους, στο ποίμνιο, να απέχει προληπτικά από τις λατρευτικές του συνήθειες, εάν αισθάνεται αδυναμία και γενικά, συμπτώματα ασθένειας (αν και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι υπάρχει ασυμπτωματική περίοδος), λέγοντας ότι «ως πιστοί μετέχομεν εις το μυστήριον της Ζωής, την θείαν Ευχαριστίαν. Ελευθέρως, αφόβως, αναμφιβόλως».

Ισχυρίζεται επίσης ότι «η βεβαιότης της μη μεταδόσεως των ασθενειών δια της θείας Κοινωνίας αποτελεί εις τον πενυματικόν χώρον της Ορθοδοξίας και της πνευματικής μας παραδόσεως, παγιωμένην και αδιαμφισβήτην εμπειρίαν» αναφέρει, κάνοντας έτσι τις οδηγίες της αντιφατικές, με όρους ιατρικής επιστήμης…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back