Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σε αναμονή για τις μονάδες βιορευστών στον Λύγγο

Εικόνα του άρθρου Σε αναμονή για τις μονάδες βιορευστών στον Λύγγο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2021, 23:31
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στις 12 Μαρτίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας συνεδρίασε για να αποφασίσει για τις δύο μονάδες παραγωγής ενέργειας με χρήση βιορευστών στον Λύγγο του Δήμου Ζίτσας. Η συνεδρίαση αναβλήθηκε, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακόμη νέα ημερομηνία.

Η υπόθεση των μονάδων βιορευστών στα Γραμμενοχώρια έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων αλλά και των Δήμων Ζίτσας και Δωδώνης, δεδομένου ότι οι μονάδες απέχουν ελάχιστα από την Κωστάνιανη. Το «όχι» της (γνωμοδοτικό) έχει πει και η επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.

Κατά τη συνεδρίαση της 12ης Μαρτίου, όπου το ζήτημα των μονάδων συζητήθηκε ώς έναν βαθμό, πριν έρθει η αναβολή, αναλυτικό υπόμνημα κατέθεσε ο Δήμος Δωδώνης. Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Δωδώνης αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση, οι ίδιοι υποψήφιοι επενδυτές (Απειρωτάν Ενεργειακή ΙΚΕ) σχεδιάζουν να κατασκευάσουν συνολικά οχτώ ίδιες μονάδες, στη συγκεκριμένη περιοχή.

Όσον αφορά τις υπό εξέταση δύο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), ο Δήμος Δωδώνης κάνει λόγο για «καταφανή  περίπτωση κατάτμησης». «Πρόκειται για δύο ίδια, άλλως όμοια, έργα με ταυτόσημα χαρακτηριστικά. Τόσο ως προς τη δυναμικότητα (400KWe) όσο και από άποψη χωροθέτησης, αφού τοποθετούνται σε όμορα-ακριβώς γειτονικά αγροτεμάχια με τη μεταξύ τους απόσταση να είναι μερικά μέτρα» τονίζεται.

«Οι δύο ΜΠΕ δικαιολογούν την επιλογή της θέσης ως πλέον κατάλληλης, διότι υποτίθεται ότι ικανοποιεί τα δεδομένα του εφοδιασμού της μονάδας με πρώτη ύλη, ωστόσο από τη μελέτη προκύπτει ότι η προμήθεια των πρώτων υλών θα γίνεται από εταιρείες της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, καθώς και από αντίστοιχες επιχειρήσεις σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουκρανία, η Ουγγαρία και η Ισπανία!» τονίζεται. Το επιχείρημα της μεταφοράς πρώτων υλών από άλλες περιοχές ήταν καθοριστικό και για το «όχι» της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.

 Επίσης ο Δήμος Δωδώνης αναφέρει ότι δεν εξετάστηκε από τους υποψήφιους επενδυτές η εναλλακτική λύση της χωροθέτησης στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back