Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σαν κάτι να ξέχασαν…

Εικόνα του άρθρου Σαν κάτι να ξέχασαν…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/07/2020, 01:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια σοβαρή παράλειψη που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες ένα σημαντικό έργο, τη μεταφορά δικτύων της ΔΕΥΑΙ για την ανακατασκευή του άξονα της οδού Νιάρχου, προκύπτει ξαφνικά.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ δεν έχει εγκρίνει τυπικά την προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΔΕΥΑΙ και Περιφέρειας Ηπείρου για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, με προϋπολογισμό 2,1 εκατ. ευρώ, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», Μια προγραμματική σύμβαση που εγκρίθηκε από την επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, που υπογράφηκε (σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές σε έγγραφα) από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη στις 4 Μαΐου και που βάσει αυτής έγινε και ο σχετικός διαγωνισμός στις 30 Ιουνίου από την Περιφέρεια Ηπείρου. Η πρωτόγνωρη παράλειψη εντοπίστηκε πρόσφατα.

Η όλη υπόθεση, δηλαδή, από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον διαγωνισμό προχώρησε, χωρίς να υπάρχει η εγκριτική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ για την προγραμματική σύμβαση, σύμφωνα με την οποία φορέας υλοποίησης του έργου ορίζεται η Περιφέρεια Ηπείρου. Σημειωτέον ότι η μεταφορά της αρμοδιότητας για την υλοποίηση του έργου… επιβλήθηκε από τον «φόρτο εργασίας» και την «αδυναμία εκτέλεσης» που επικαλέστηκε η ΔΕΥΑΙ. Η Περιφέρεια Ηπείρου δημοπράτησε κανονικά το έργο με την ιδιότητα του φορέα υλοποίησης (διαβάστε εδώ).

Η απουσία της ολοκληρωμένης προγραμματικής σύμβασης δεν φαίνεται να προβληματίζει έντονα τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, ο οποίος δεν αποκλείει την ακύρωση του διαγωνισμού και την επαναδημοπράτηση του έργου.

«Αν υπάρξει τελικά κάποιο πρόβλημα, θα το επαναδημοπρατήσουμε» αναφέρει στον «Τύπο Ιωαννίνων» ο κ. Καχριμάνης. Επιπλέον δεν τον ανησυχεί η καθυστέρηση που θα επέλθει στο έργο της οδού Νιάρχου (για την έναρξη των εργασιών επί του άξονα, αποτελεί προϋπόθεση η μεταφορά των δικτύων της ΔΕΥΑΙ), σε περίπτωση εκ νέου δημοπράτησης του έργου. Επαναδημοπράτηση σημαίνει ότι το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης πρέπει να αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο της νομιμότητας και ότι οι διαδικασίες της προκήρυξης πρέπει να ξαναγίνουν. Αρκετός χρόνος...

Η ΔΕΥΑΙ, από την πλευρά της, η οποία φέρει τη βασική ευθύνη για την παράλειψη της απόφασης του διοικητικού της συμβουλίου, επιχείρησε σήμερα να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου (ήταν θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης). Εκ των υστέρων δηλαδή, κι αφού ο διαγωνισμός έχει γίνει. Το θέμα αποσύρθηκε μετά από παρέμβαση της αντιπολίτευσης. Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών», πριν από έναν μήνα, σε ανακοίνωσή της που αφορούσε θέματα της ΔΕΥΑΙ, είχε θίξει εμμέσως το ζήτημα, καταγγέλλοντας τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης Άρη Μπαρτζώκα ότι δεν παρέχει έγγραφα σχετικά με την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η εκ των υστέρων έγκριση της προγραμματικής σύμβασης από τη ΔΕΥΑΙ εκτιμάται προφανώς από τα εμπλεκόμενα μέρη ότι μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα. Μια αρκετά ριψοκίνδυνη κίνηση για ένα σημαντικό έργο που πρέπει να προχωρήσει χωρίς ακροβασίες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back