Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε να επιτεθεί σε κέντρα λήψης αποφάσεων στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο με τον νέο βαλλιστικό πύραυλο της χώρας, τον Oreshnik.
Ο Πούτιν μιλούσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Καζακστάν, λίγες ώρες αφότου η Ρωσία έπληξε κατά τη διάρκεια της νύχτας το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, αφήνοντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς ρεύμα. Δεν υπήρξαν θύματα.
«Ήταν μια απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας από πυραύλους Atacms», δήλωσε ο Πούτιν.
Η Ουκρανία χρησιμοποίησε πυραύλους Atacms και Storm Shadow για να πλήξει εντός του ρωσικού εδάφους την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, μετά από έγκριση των δυτικών προμηθευτών, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι τα πυρομαχικά διασποράς χρησιμοποιήθηκαν ειδικά εναντίον πολιτικών και ενεργειακών υποδομών.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 90 πυραύλους και 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως απάντηση στις επιθέσεις της Ουκρανίας με όπλα που προμηθεύτηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο «Oreshnik» -ένας νέος τύπος πυραύλου που πετάει με 10 φορές την ταχύτητα του ήχου και -σύμφωνα με τον Πούτιν- δεν μπορεί να αναχαιτιστεί.
Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία επιλέγει στόχους στην Ουκρανία που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο.
«Μέσω αυτών των δηλώσεων, ο Πούτιν αποδεικνύει ότι είναι ο μόνος που θέλει να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο και να επεκτείνει αυτόν τον πόλεμο», απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.
Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι, αν το κάνει ποτέ, θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα καταστροφής που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία», σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Εκτιμάται ότι πρόκειται για απάντηση σε δημοσιεύματα της εφημερίδας New York Times την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα οποία ανώνυμοι δυτικοί αξιωματούχοι πρότειναν να δοθούν στην Ουκρανία πυρηνικά όπλα πριν από την αποχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.
Ο Ζελένσκι έχει επίσης επανειλημμένα παραπονεθεί ότι το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994, με το οποίο η Ουκρανία εγκατέλειψε τα πυρηνικά όπλα που κληρονόμησε από την ΕΣΣΔ, άφησε τη χώρα χωρίς την απαραίτητη ασφάλεια.
Φωτογραφία αρχείου